29.5.12


Θα θέλαμε τη γνώμη σας...


=ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ=

=
__Στο διαδίκτυο είδαμε το παραπάνω βίντεο που μας εντυπωσίασε. 
__Θα ήταν σπουδαίο για εμάς αν όσοι μπορείτε να το παρακολουθήσετε (είναι μόνο σε αγγλική γλώσσα) θέλατε να  γράψετε με λίγα λόγια τη γνώμη σας και τις σκέψεις σας.
__Δεν πρόκειται να δημοσιεύσουμε κάτι από αυτά που θα γράψετε, όμως θα μας βοηθήσουν σε μια εργασία που σκεπτόμαστε να κάνουμε. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"
 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com

Ο στρατός ως σχολείο...
==
__Για πολλές δεκαετίες ο στρατός αναφερόταν ως το μεγαλύτερο σχολείο του καπνίσματος. Κάποτε μοίραζε τσιγάρα στους στρατιώτες.
__Σήμερα, δυστυχώς, είναι σχολείο ναρκωτικών.
__Για το λόγο αυτό συγχαίρουμε τους υπεύθυνους για την παραπάνω διοργάνωση. Μακάρι κάποιοι στρατιώτες να προσέξουν τις συμβουλές των αρμοδίων.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"
 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com



Τα “δυσνόητα” του απ. Παύλου…


Το αναδημοσιεύουμε για όσους νομίζουν ότι ΞΕΡΟΥΝ και ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ τα πάντα στη Βίβλο, ενώ δεν διαθέτουν ούτε τον ελάχιστο  χρόνο για να την μελετήσουν και να την κατανοήσουν όσο πιο βαθιά γίνεται [*].

==

Γύρω στο 70-120 μ.Χ., ο συγγραφέας της Β΄ Πέτρου αναφέρεται στη συλλογή επιστολών του αποστόλου Παύλου, οι οποίες ήδη θεωρούνταν«αγίες γραφές» εκείνη την εποχή, και παρατηρεί ότι κάποια από τα λεγόμενα του ήταν δύσκολα να τα κατανοήσει κανείς (Β΄ Πέτρου 3:15-16).
__Σκεφτείτε πόσο μικρή ήταν η απόσταση που χώριζε αυτόν το συγγραφέα από τον Παύλο και τα γραπτά του σε σχέση με την απόσταση που έχουμε εμείς απ’ αυτόν: χρονικά γύρω στα 30 χρόνια, η γλώσσα τους ήταν ίδια, η κουλτούρα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν κοινή και στους δύο, κ.ο.κ.
__Ωστόσο ο συγγραφέας αναγνωρίζει τη δυσκολία των κειμένων, δεν την αγνοεί, και η επισήμανση του υπονοεί προτροπή για μια προσεκτική εξήγηση των επιστολών του Παύλου. Δεν χωράνε αυταπάτες του τύπου «διαβάζω τη Γραφή μου και αυτόματα ‘πιάνω’ τον Παύλο».
__Τώρα, στις 2000 χρόνια που μας χωρίζουν από την Καινή Διαθήκη ας προσθέσουμε και γύρω στα 400 χρόνια τουλάχιστο απόστασης από τα τελευταία γραπτά της Παλαιάς Διαθήκης. Εδώ δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα γιατί η γλώσσα είναι ακόμα πιο μακριά από μας (εβραϊκά και αραμαϊκά) και η κουλτούρα της αρχαίας Εγγύς Ανατολής ακόμα πιο απόμακρη.
__Πως μας μπήκε η ιδέα, λοιπόν, ότι μπορούμε να διαβάσουμε αυτά τα αρχαιότατα κείμενα και αυτόματα να τα κατανοήσουμε όπως έπρεπε να κατανοηθούν στην εποχή τους; Χρειάζεται δουλειά…
__Ένα μέρος της δουλειάς το κάνεις ήδη. Για να διαβάσεις αυτά τα κείμενα έπρεπε να μάθεις την αλφαβήτα, να μάθεις ανάγνωση, να μάθεις τη σύνταξη της γλώσσας σου. Αυτά δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα. Χρειάστηκε να δουλέψεις σκληρά. Γι αυτό σήμερα μπορείς να διαβάζεις την Αγία Γραφή στη γλώσσα σου με ευκολία.
__Ένα άλλο μέρος της δουλειάς έχει γίνει ήδη για σένα, συχνά χωρίς να έχεις γνώση όλων όσων συμπεριλαμβάνονται. Κάποιοι άνθρωποι διατήρησαν τα χειρόγραφα των βιβλικών κειμένων, αντιγράφοντας τα μέσα στους αιώνες με τεράστια προσοχή, μετρώντας κάθε γράμμα, επάνω σε ακριβά υλικά και κάτω από πολύ άβολες συνθήκες. Αρχαιολόγοι, επίσης, ανακάλυψαν πολλά αρχαία χειρόγραφα της Βίβλου σε ανασκαφές που έκαναν. Αυτά είναι συνήθως σε πολύ κακή κατάσταση και πρέπει, με επιστημονικές μεθόδους, οι ειδικοί να καθαρίσουν τους πάπυρους με τεράστια προσοχή, να βάλουν το κάθε κομματάκι στη θέση που πρέπει, να μαντέψουν τι λένε οι λέξεις ανάμεσα στα κενά που υπάρχουν (συνήθως στις τρύπες που άφησε η φωτιά ή άλλη φθορά επάνω στις περγαμηνές ή τους πάπυρους), κ.α. Το κείμενο πρέπει να αναγραφεί από ειδικούς παλαιογράφους στην αυθεντική του γλώσσα και έπειτα να εκδοθεί σε επιστημονικά περιοδικά ή βιβλία. Διάφοροι ειδικοί ελέγχουν την αναγραφή και επισημαίνουν τυχόν λάθη. Στη συνέχεια, επιστήμονες μεταφράζουν αυτά που αναγράφονται στα χειρόγραφα και γίνεται η επιλογή των πιο αξιόπιστων χειρογράφων που θα χρησιμοποιηθούν στη σύνταξη της Βίβλου που θα εκδοθεί. Η μεταφραστική επιτροπή μεταφράζει και ερμηνεύει τα κείμενα και τελικά τυπώνονται και διατίθενται στο γνωστό σου βιβλιοπωλείο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα βήματα που προηγήθηκαν πριν να κρατήσεις στα χέρια σου την προσωπική σου Γραφή!
__Αυτή η δουλειά που έγινε για σένα δεν σταματάει. Συνεχώς γίνονται μελέτες και αναθεωρήσεις των κειμένων. Το ίδιο όμως αναμένεται και από σένα. Επειδή έμαθες ανάγνωση, γραμματική και σύνταξη δε σημαίνει ότι τελείωσε η δουλειά σου. Η δουλειά σου τώρα ξεκινά. Ο μεταφραστής δεν σου ερμήνευσε το κείμενο. Δεν σου γεφύρωσε το χάσμα της χρονικής και πολιτισμικής απόστασης που έχεις από τη Βίβλο. Αυτό είναι δική σου ευθύνη. Και είναι δύσκολο! Αν κάποιος σου πει ότι δεν χρειάζεται δουλειά για να κατανοήσεις τη Βίβλο σου έρχεται σε διαφωνία με τον συγγραφέα της Β΄ Πέτρου και σε αφήνει εκτεθειμένο στις παγίδες στις οποίες έπεσαν «οι αμαθείς», όπως ο ίδιος τους αποκαλεί.
__Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο! Σε διαβεβαιώνω ότι είναι γλυκός ο κόπος της διείσδυσης στον πλούτο των γραφών. Μαθαίνεις τόσα πολλά κοπιάζοντας στη διαδικασία της εξερεύνησης όσο και στην τελική αποκάλυψη των κρυμμένων αληθειών του Θεού. Είναι για όλους; Όχι… μόνο για όσους έχει βάλει ο Θεός ακόρεστη δίψα για το Λόγο Του!


May 28, 2012 by 4torah  

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"
 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com

Όλα εμπορεύσιμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες...
==
__Τα πάντα πωλούνται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και γίνονται καταναλωτικά ή "αναμνηστικά" για το κέρδος ποιών;
__Πάντως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συνέλθει από το έγκλημα των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004, που συντελέστηκε από ξενόδουλους πολιτικούς και αρπακτικά εργολάβους...
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"
 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com

Ο μοναχισμός-αναχωρητισμός είναι ίδιος σε όλες τις ανθρώπινες θρησκείες...
==

Εκεί που η γη ενώνεται με τον ουρανό


Όταν θέλει κάποιος να προσευχηθεί βοηθά να βρει ένα μέρος ήρεμο και ειρηνικό. Σε τέτοια μέρη είναι χτισμένα πολλά μοναστήρια του κόσμου, που μοιάζουν να βρίσκονται στο σημείο που η γη ενώνεται με τον ουρανό.
Χτισμένα σε απίστευτα ύψη στις πλαγιές βουνών και βράχων, γίνονταν ο προορισμός μόνο των πολύ αφοσιωμένων πιστών.
Η πρόσβαση ήταν –και είναι- εφικτή μόνο μέσω στενών, απότομων και αθέατων πολλές φορές μονοπατιών προκειμένου τίποτα να μη διαταράσσει την ησυχία τους.
Ένα από τα μοναστήρια που φαίνεται να αψηφά τους νόμους της φυσικής είναι αυτό που «κρέμεται» στην πλαγιά του βουνού Huashan στην Κίνα. Το βουνό είναι ανάμεσα στα πέντε ιερά βουνά της Κίνας και φιλοξενεί πολλούς ταοϊστικούς ναούς.
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/05/image13301.jpeg
Στο Μπουτάν, το μοναστήρι Taktshang Tiger’s Nest κρέμεται από ένα βράχο στα 2.300 πόδια πάνω από το Paro Valley. Κάποιοι από τους επισκέπτες δεν κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους και έχασαν τη ζωή τους καθ’ οδόν.
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/05/image13302.jpeg
Σε ύψος 3.900 ποδών στέκεται η Μονή Σουμελά, στο βράχο όπου είχε βρεθεί μία θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/05/image13303.jpeg
Μόνο με… καλάθια ήταν εφικτή η πρόσβαση στη Μονή Ρουσάνου, στα Μετέωρα, μέχρι να φτιαχτούν δρόμοι και σκαλιά, τη δεκαετία του ‘20.
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/05/image13304.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/05/image13305.jpeg
Γύρω από ένα βράχο έχει χτιστεί το Sigiriya – η «Βράχος του Λιονταριού» στη Σρι Λάνκα. Στην ιερή πόλη υπάρχουν τα ερείπια του αρχικού ναού που χρονολογείται από το 500 μ. Χ. Τα πόδια του λιονταριού υπάρχουν ακόμα στην είσοδο αλλά το κεφάλι έπεσε πριν από χρόνια.
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/05/image13306.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/05/image13307.jpeg
Μετέωρα
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/05/image13308.jpeg
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/05/image13309.jpeg
__Αυτό όμως είναι ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ
"Ιδού, εγώ σας αποστέλλω ως πρόβατα εν μέσω λύκων"  (Ματθ. 10:16) 
Όμως οι άνθρωποι θέλουν πάντα να κάνουν ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ και όχι να υπακούνε στις ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ... 
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"
 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com