30.12.11


Ο νέος πανσλαβισμος...


Το έγκυρο και συνήθως καλά πληροφορημένο Πρακτορείο Θρησκευτικών Ειδήσεων AMEN.GR, δημοσίευσε σήμερα το παρακάτω ενδιαφέρον κείμενο που γεννά πολλους προβληματισμούς στον παρατηρητικό αναγνώστη. Διαβάστε το.

Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου διχάζει την κοινή γνώμη: σκάνδαλο για πολλούς, διωγμός εναντίον της εκκλησίας για κάποιους άλλους. Με το παρόν άρθρο θέλω να υπερβώ τον ορυμαγδό των φωνασκιών και των εντυπώσεων, για να φωτίσω, όσο μπορώ, τα γεγονότα μετά την προφυλάκιση του Καθηγουμένου π. Εφραίμ, και ιδιαίτερα την ρωσική παρέμβαση.
__Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ δύο φορές την Ρωσία σε αντίστοιχες πολυήμερες επισκέψεις. Επί Σοβιέτ διαπίστωσα τον εναγκαλισμό μεταξύ του Πατριαρχείου της Μόσχας και της Σοβιετικής Εξουσίας. Στη δεύτερή μου επίσκεψη είδα πως  πολλοί ρώσοι κληρικοί διέπονταν από έναν ιδιότυπο εθνικισμό και ανθελληνισμό, που εκφράστηκε μάλιστα με άκομψο τρόπο και στα πλαίσια της θεολογικής συνδιασκέψεως στην οποία συμμετείχα. Η  τάση αυτή εκδηλώθηκε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο από τη στιγμή που ο Πατριάρχης Κύριλλος διαδέχθηκε τον Πατριάρχη Αλέξιο και έκανε «υπουργό εξωτερικών» της ρωσικής εκκλησίας τον Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Ο τελευταίος με μια σειρά περιοδειών, με επανειλημμένες επισκέψεις και…συναυλίες του επιχειρεί να καταστήσει ελκυστική την ρωσική ορθοδοξία και να παίξει ρόλο κηδεμόνα των απανταχού ορθοδόξων. Ο μεγάλος βέβαια καημός είναι το Άγιο Όρος και οι Άγιοι Τόποι, όπου τα προνόμια των δύο παλαίφατων Πατριαρχείων, του Οικουμενικού και του Ιεροσολύμων, εμποδίζουν την εξάπλωση του πανσλαβισμού και την  πραγμάτωση της «Τρίτης Ρώμης».
__Όμως, η ρωσική πολιτική και εκκλησιαστική ελίτ βρήκε ξαφνικά έναν απρόσμενο σύμμαχο για τα σχέδιά της: τον Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος σε ελάχιστο χρόνο μετά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της βουλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στο προσωπό του. Μάλιστα πρίν λίγες μόνο εβδομάδες, υπό την επίβλεψη και οργάνωση του ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας», αυτής της ναυαρχίδας του πανσλαβισμού, ο π. Εφραίμ όργωσε τη ρωσική γη με αφορμή την λιτάνευση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, σε μία επίδειξη ισχύος και συνεργασίας με τη ρωσική εξουσία. 
__Καλά και άγια όλα αυτά, θα μπορούσε να πει κανείς, μέχρι τη στιγμή που ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία η απόφαση για την προφυλάκιση του Ηγουμένου. Τότε απεκαλύφθησαν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί: με την  ακαριαία και άκομψη παρέμβαση τόσο του Πούτιν όσο και του Μόσχας Κύριλλου υπέρ του π. Εφραίμ έπεσαν οι μάσκες: ο π. Εφραίμ δεν είναι απλώς ο Ηγούμενος του Βατοπεδίου, αλλά και ο εκλεκτός της Μόσχας, με όσα αυτό συνεπάγεται. Συγχωρείστε με, αλλά θα πρέπει κανείς να διέπεται ή από αφέλεια ή από συμφέροντα,  για να μην κατανοεί πως ο π. Εφραίμ είναι πλέον δημοφιλής για το νέο πανσλαβισμό. Το ερώτημα είναι: γιατί ο π. Εφραίμ; Αναζητήστε την απάντηση στην τοπογραφία του Αγίου Όρους. Στο Βατοπέδι ανήκει το «Σαράϊ» δηλ. η σκήτη του Αγ. Ανδρέα, την οποία διακαώς επιθυμούν οι Ρώσοι, προκειμένου  να την καταστήσουν ορμητήριο για να κυριαρχήσουν στο  Αγ. Όρος, ενώ για τον ίδιο λόγο ανεγείρουν μεγαλόπρεπο κτίριο στα όρια της Σιμωνόπετρας...  
__Οι πρόσφατες παρεμβάσεις της Ρωσίας σε εκκλησιαστικό και πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να απασχολήσουν ιδιαίτερα την ιεραρχία της εκκλησίας σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα. Η σιγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί στο ζήτημα της προφυλάκισης του Καθηγουμένου, δηλώνει την κρισιμότητα του ζητήματος. Ας μην παρασυρόμαστε από συναισθηματισμούς και παρορμήσεις. Όλοι συμπάσχουμε με το δράμα του Ηγουμένου π. Εφραίμ. Όμως ένα είναι σίγουρο: ότι το Βατοπέδιο έχει ήδη καταστεί ναρκοπέδιο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πώς θα περπατήσουμε από εδώ και πέρα…

...όσο να ρθει ο Μόσκοβος, Ραγιάδες, Ραγιάδες...


Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com

Έκθετοι οι Ιεράρχες



Μιμούμενοι και ανταγωνιζόμενοι οι ένας τον άλλον πολλοί ιεράρχες σπεύδουν ευκαίρως ακαίρως να "συμπαρασταθούν" στον προφυλακισμένο ηγούμενο Εφραίμ, χωρίς ακόμη κανείς να μπορεί να πει αν καλώς ή κακώς βρίσκεται εκεί, αφού η δίκη δεν έγινε και ελάχιστοι γνωρίζουν τα μυστικά που κρύβονται στους φακέλους της δικογραφίας.
__Το "Άγιο Όρος" δεν διακρίθηκε ποτέ για την αγαθή του "πολιτεία" αφού και με τους Τούρκους καλά τα πήγαινε, και με τον Χίτλερ έκανε τις συμφωνίες του και με τους Ρώσους τα βρήκε και με τους βυζαντινούς αυτοκράτορες συνεργάστηκε (ως τόπος εξορίας ανθρώπων που ήθελαν να βγάλουν στο περιθώριο) και με τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης όμορφα τα βρήκαν...
__Αν οι πολιτικοί κατάφεραν να ΞΕΦΥΓΟΥΝ με τις γνωστές μεθοδεύσεις τους, αυτό δεν αγιάζει το Άγιο Όρος ούτε τον Εφραίμ και τους συνεργάτες του. 
__Αν τα χρήματα έφυγαν από το ένα "Δημόσιο" (κράτος) για να περάσουν στο άλλο "Δημόσιο" (μοναστήρια), όπως λένε κάποιοι, και πάλι δεν αθωώνει τις πράξεις.
__Αν ο ηγούμενος υπήρξε "θύμα" κάποιων πολιτικών, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα έγλειψαν το μέλι, κι αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα. Ο μικρέμπορος ναρκωτικών δεν αθωώνεται επειδή το άρρωστο νομικό και δικαστικό μας σύστημα δεν θέλει ή δε μπορεί να τιμωρήσει τον μεγαλέμπορο...
__Γιατί λοιπόν οι ιεράρχες σπεύδουν να πάρουν θέση υπέρ του κ. Εφραίμ; Συντεχνιακή αλληλεγγύη, θα πει κάποιος... Παλιές υποχρεώσεις, θα πει κάποιος άλλος... Αντεκδίκηση στο κράτος, που τους αφαιρεί προνόμια, θα πει ένας τρίτος...
__Όπως και να έχει, αν αύριο τελειώσει η δίκη και ενδεχομένως οι μοναχοί του "Αγίου Όρους" αποδειχθούν (λέμε αν, διότι δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης), τότε πού θα τρέχουν να κρυφτούν;


Πού ήταν όλοι αυτοί όταν τόσοι και τόσοι αθώοι σέρνονταν στις φυλακές για χρέος ελαχίστων ευρώ ή για κακοδικίες που έγιναν εις βάρος τους;



Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com


Θλιβερά μεθεόρτια...



Χωρίς να το καταλαβαίνουν, και παρά τις έντονες ιεραποστολικές δράσεις τους, οι χριστιανικές εκκλησίες που συνεργάστηκαν με το στρατό των ΗΠΑ έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα και οι Χριστιανοί μπορεί να εξαφανιστούν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν μέσα σε λίγο διάστημα.
__"Το φευγιό των χριστιανών από την περιοχή δεν έχει προηγούμενο και αυξάνεται χρόνο με το χρόνο", δήλωσε ο Leonard Leo, πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), καταλήγοντας με τη ζοφερή πρόβλεψη ότι οι Χριστιανοί θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εντελώς σε λίγες δεκαετίες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο.
__Ο πόλεμος που άρχισε το Μάρτιο του 2003 στο Ιράκ προκάλεσε θρησκευτική βία και η κατάσταση αποδείχθηκε καταστροφική για τη χριστιανική κοινότητα εκεί.
__Μέχρι και 900.000 Χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει το Ιράκ σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της οργάνωσης Minority Rights Group International.
__Οι Ιρακινοί χριστιανοί απολάμβαναν θρησκευτική ελευθερία κάτω από το κοσμικό καθεστώς του Σαντάμ, όμως τώρα οι Αμερικανοί στρατιώτες αφήνουν πίσω τους ένα περίπου ισλαμικό καθεστώς χωρίς να λάβουν κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τους Χριστιανούς που κατηγορούνται ως συνεργάτες των εισβολέων χριστιανών της Δύσης.
__Τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το Ιράκ στις 15 Δεκεμβρίου και σύντομα πρόκειται να φύγουν οριστικά από το Αφγανιστάν. 
"Είμαι πολύ ανήσυχος για το τι θα συμβεί μετά την αποχώρησή μας από εκεί, και δεν ξέρω ποιος θα συνεχίσει να ασκεί πίεση προς την ιρακινή κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ για την προστασία των χριστιανών" είπε ο Leo.



Το πάντρεμμα θρησκείας και πολιτικής 
μόνο κακό έχει προκαλέσει. 
Ιδού άλλη μία απόδειξη.



Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com

Εκκλησίες ψυγεία...

Μια εκκλησία χτισμένη με χιόνι και πάγο. Είναι το έργο μιας κοινότητας στα σύνορα Γερμανίας-Τσεχίας σε ανάμνηση ενός παρόμοιου γεγονότος που έγινε το 1911, όταν οι κάτοικοι του χωριού διαδήλωσαν με τον τρόπο αυτό την επιθυμία να έχουν μία εκκλησία και στο χωριό τους.
__Χτισμένη με 49.000 κυβικά πόδια χιονιού και πάγου η νέα οικοδομή, έχει ύψος 65 ποδών και διαθέτει καμπαναριό.
__Οι υπεύθυνοι πιστεύουν πως θα αποτελέσει τουριστική έλξη μέχρι την Άνοιξη.

Αλλά δεν ήταν ανάγκη να χτιστεί μια τέτοια εκκλησία!
__Τόσες και τόσες εκκλησίες στον κόσμο μας δεν είναι τίποτε περισσότερο από παγωμένες ψυχές που ποτέ δεν γνώρισαν την ζεστασιά της αγάπης του Χριστού, αλλά μόνο με μια παγωμένη τυπικότητα συνεχίζουν να λειτουργούν για κάτι που όπως οι παλαιοί Σαμαρείτες “δεν εξεύρουν”.




Σεις προσκυνείτε εκείνο το οποίον δεν εξεύρετε, 
ημείς προσκυνούμεν εκείνο το οποίον εξεύρομεν, 
διότι η σωτηρία είναι εκ των Ιουδαίων. 
Ιωάν. 4:22 



Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com
Τι θα ευχόσουν για το νέο έτος;

ΤΙ ΘΑ ΕΥΧΗΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ;

God's New Year





Οι σκέψεις σ' αυτό το βίντεο μπορεί να σε προβληματίσουν, 
για τον τρόπο που σκέφτεσαι, που μιλάς, που επιθυμείς, που εύχεσαι. 
Δώσε τους την προσοχή που αξίζουν!


ΠΗΓΗ: http://www.seekfirstmedia.com/



Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com