9.3.14

Η Εορτή της Ορθοδοξίας...

Η Εορτή της Ορθοδοξίας...
.

Κατά παράδοσιν, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
υπογράφει πάντα ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΛΑΝΙ.

Καλώς ή κακώς σήμερα εορτάζεται η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Μια γιορτή για την οποία πολλά έχουν να πουν οι ιστορικοί και οι θεολόγοι... αλλά δεν θέλουμε να μας απασχολήσει εν προκειμένω...
Το σημαντικό όμως είναι ότι η "Ορθοδοξία" για άλλη μια φορά δεν κατάφερε ακόμη να εμφανιστεί ΕΝΩΜΕΝΗ ούτε καν τύποις, ούτε με τα δεδομένα της διεθνούς διπλωματίας...  
Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Αιμ. Πολυγένη στο πρακτορείο Romfea.gr, η Ορθοδοξία δεν κατάφερε να παρουσιαστεί ενωμένη την παραμονή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Υπογράφηκε τελικά το βράδυ του Σαββάτου σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κωνσταντινούπολης, το τελικό κοινό ανακοινωθέν από τους Προκαθημένους των κατά τόπους ορθοδόξων Εκκλησιών.
Όπως νωρίτερα έγραψε η Romfea.gr το ζήτημα του Κατάρ έγινε αιτία να μην υπάρξει "ομοφωνία" στη Σύναξη των Προκαθημένων, και να υπογράψουν όλοι οι Προκαθήμενοι εκτός από τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας ζήτησαν επίμονα να συζητηθεί το θέμα του Κατάρ για το οποίο υπάρχουν διαφορές με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, και επειδή αυτό δεν έγινε δεκτό, το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν των Προκαθημένων.
Επίσης σοβαρά διαιρεμένη είναι η κοινότητα όσον αφορά το θέμα της εκκλησίας της Τσεχίας, ενώ ακόμη εκκρεμεί παρεξήγηση ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Μόσχας λόγω της ακύρωσης του ταξιδιού του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη Ρωσία.
Ένταση προκάλεσε, επίσης, η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, όταν αναφέρθηκε στους επισκόπους των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών που διαποιμαίνουν σε "κανονικά" εδάφη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όμως οι Προκαθήμενοι των άλλων εκκλησιών κατέθεσαν προβληματισμό επειδή μερικοί Επίσκοποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ασχολούνται μόνο με τους Ελληνόφωνους και δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τους Ορθοδόξους των άλλων Εκκλησιών (αραβόφωνους κ.λπ.).
 ===
Όπως σωστά ανέφερε κληρικός σε κήρυγμά στον σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, το ζήτημα δεν είναι να έχεις την «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», που εν τέλει καταντά νεκρή «ΟΡΘΟΔΟΞΟΛΟΓΙΑ», αλλά να έχεις την «ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ».
  • Για αυτή όμως την αρετή δεν έχει οριστεί ακόμη καμία εορτή.
 =
«Πιστεύω...
  • Εις μίαν, αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν εκκλησίαν...»
( Σύμβολο Πίστεως )        

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.