Το «ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ» και η σελίδα «ΤΥΧΙΚΟΣ» στο Facebook είναι αδελφές του «ΤΥΧΙΚΟΣ» www .tyxikos .gr / Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com >>> ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της. Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.
15.6.14
Των Αγίων Πάντων
Των Αγίων Πάντων...
.
.
Σήμερα Εορτή των Αγίων Πάντων.
Αν ρωτήσεις τον απλό Έλληνα –μα και όχι μόνο– ποιοι είναι αυτοί οι Άγιοι Πάντες που σήμερα τιμώνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία, θα πάρεις τις πιο περίεργες απαντήσεις.
Κάποτε ρώτησα μια κοπέλα που την έλεγαν Αμαρυλλίδα, πότε γιορτάζει; Και εκείνη απάντησε: «ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!»… για να προσθέσει στη συνέχεια πως γι’ αυτό υπάρχει αυτή η εορτή, για να τιμούν εκείνους που δεν έχουν δική τους μέρα στο ετήσιο εορτολόγιο.
Κάτι δηλαδή σαν ΤΟ ΜΝΗΜΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, που ναι μεν υπήρξε, ναι μεν σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης, ναι μεν κάπου τον έθαψαν, αλλά ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ…
Είναι άραγε τούτη πρωτοτυπία των Ελλήνων, που ήδη από την αρχαιότητα είχαν φτιάξει την πατέντα του ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΘΕΟΥ;
Πώς να απαντήσεις;
Αλλά το βέβαιο, και γι’ αυτό το πιο ευχάριστο, είναι ότι Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ «ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ».
Ο Θεός γνωρίζει τον κάθε άγιο που πέρασε ή περνά σήμερα από τούτη τη γη. Τους γνωρίζει ονομαστικά. Και δεν πρόκειται να τους λησμονήσει ποτέ.
«Το στερεόν θεμέλιον του Θεού μένει, έχον την σφραγίδα ταύτην· Γνωρίζει ο Κύριος τους όντας αυτού» (2Τιμ. 2:19).
«Δύναται γυνή να λησμονήση το θηλάζον βρέφος αυτής, ώστε να μη ελεήση το τέκνον της κοιλίας αυτής; αλλά και αν αύται λησμονήσωσιν, εγώ όμως δεν θέλω σε λησμονήσει» (Ησ. 49:15)
Σήμερα η γιορτή των Αγίων Πάντων, όμως το σημαντικό, το ουσιαστικό είναι να μπορούμε να απαντήσουμε:
- ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ;
- ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣ ΤΟΥ;
- ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ Ο ΚΑΛΟΣ ΒΟΣΚΟΣ ΞΕΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ;
- ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΑΣ ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕΙ!
- ΑΥΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ!
=================
Μεταφράσεις ή Παραφράσεις;
Μεταφράσεις ή Παραφράσεις;
.
.
Αρχικά, μέσα στην Ιστορία, ο σκοπός της μετάφρασης της Αγίας Γραφής ήταν να την κάνει κατανοητή σε όσους μπορούσαν να διαβάσουν την αρχική γλώσσα.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων υπήρξε μια στροφή σ’ αυτό το σκοπό.
Όμως τον Δεκέμβριο του 2006 το περιοδικό "The New Yorker" δημοσίευσε το άρθρο "Η επιχείρηση του Καλού Βιβλίου (The Good Book Business)» όπου αναφέρεται:"Η γνωστή παρατήρηση ότι ΄΄Η Βίβλος είναι το βιβλίο best-seller όλων των εποχών΄΄ κρύβει ένα περισσότερο εκπληκτικό γεγονός: Η Αγία Γραφή είναι το βιβλίο best-seller του έτους, κάθε χρονιά". "Αυτό δημιουργεί μια έντονα ανταγωνιστική επιχείρηση". "Κάθε χρόνο, τα στελέχη της εταιρείας «Nelson Bible» αναλύουν την γραμμή παραγωγής τους για ελλείψεις, εξετάζουν τις προσφορές των ανταγωνιστών τους και μιλούν με τους καταναλωτές, τους λιανοπωλητές και τους ποιμένες των εκκλησιών σχετικά με τις ανάγκες τους".
Με λίγα λόγια, η μετάφραση και η εκτύπωση της Βίβλου είναι "Μεγάλη Επιχείρηση (Big Business)". Στον καταναλωτικό κόσμο μας, ο πρωταρχικός στόχος των παραγωγών είναι να προσφέρουν ένα προϊόν που απευθύνεται στον καταναλωτή.
Για το λόγο αυτό απαιτείται η μετάφραση να είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες των αγοραστών.
Αν μία Βίβλος που δημοσιεύεται δεν είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες των αγοραστών, δεν θα πουλήσει ακόμα κι αν είναι πιο ακριβής.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τη δική μας έρευνα για το νόημα και την ερμηνεία του κειμένου.
=================
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)