15.6.14

Των Αγίων Πάντων

Των Αγίων Πάντων...

.
.
Σήμερα Εορτή των Αγίων Πάντων. 
Αν ρωτήσεις τον απλό Έλληνα –μα και όχι μόνο– ποιοι είναι αυτοί οι Άγιοι Πάντες που σήμερα τιμώνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία, θα πάρεις τις πιο περίεργες απαντήσεις. 
Κάποτε ρώτησα μια κοπέλα που την έλεγαν Αμαρυλλίδα, πότε γιορτάζει; Και εκείνη απάντησε: «ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!»… για να προσθέσει στη συνέχεια πως γι’ αυτό υπάρχει αυτή η εορτή, για να τιμούν εκείνους που δεν έχουν δική τους μέρα στο ετήσιο εορτολόγιο. 
Κάτι δηλαδή σαν ΤΟ ΜΝΗΜΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, που ναι μεν υπήρξε, ναι μεν σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης, ναι μεν κάπου τον έθαψαν, αλλά ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ… 
Είναι άραγε τούτη πρωτοτυπία των Ελλήνων, που ήδη από την αρχαιότητα είχαν φτιάξει την πατέντα του ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΘΕΟΥ; 
Πώς να απαντήσεις; 

Αλλά το βέβαιο, και γι’ αυτό το πιο ευχάριστο, είναι ότι Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ «ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ». 
Ο Θεός γνωρίζει τον κάθε άγιο που πέρασε ή περνά σήμερα από τούτη τη γη. Τους γνωρίζει ονομαστικά. Και δεν πρόκειται να τους λησμονήσει ποτέ. 
«Το στερεόν θεμέλιον του Θεού μένει, έχον την σφραγίδα ταύτην· Γνωρίζει ο Κύριος τους όντας αυτού» (2Τιμ. 2:19). 
«Τα εαυτού πρόβατα κράζει κατ' όνομα και εξάγει αυτά.  … Τα πρόβατα τα εμά ακούουσι την φωνήν μου, και εγώ γνωρίζω αυτά, και με ακολουθούσι». (Ιωάν. 10:3,27) 
«Δύναται γυνή να λησμονήση το θηλάζον βρέφος αυτής, ώστε να μη ελεήση το τέκνον της κοιλίας αυτής; αλλά και αν αύται λησμονήσωσιν, εγώ όμως δεν θέλω σε λησμονήσει»  (Ησ. 49:15) 
Σήμερα η γιορτή των Αγίων Πάντων, όμως το σημαντικό, το ουσιαστικό είναι να μπορούμε να απαντήσουμε: 
  • ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ;  
  • ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣ ΤΟΥ;  
  • ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ Ο ΚΑΛΟΣ ΒΟΣΚΟΣ ΞΕΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ;  
  • ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΑΣ ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕΙ!  
  • ΑΥΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ! 
=================