9.1.15

ΤΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

ΤΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ...

.
.
ΤΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
---------------------------------------------------
___Πολλές εκκλησίες και χριστιανικές συντροφιές περίμεναν άγρυπνοι πριν από 9 ημέρες, στις 12 τα μεσάνυχτα της 31 Δεκεμβρίου, έτοιμοι να υποδεχτούν τον ερχομό του Νέου Έτους…

___Σε όλο τον κόσμο, και παρόλη την οικονομική κρίση και άλλες δυσάρεστες συνθήκες που υποφέρουν οι λαοί, εκατομμύρια άνθρωποι υποτίθεται ότι υποδέχτηκαν το Νέο Έτος την ίδια ώρα (πάντα με τη συνθήκη της περιστροφής της Γης και του μεσημβρινού που ανήκει η χώρα τους).
___Τώρα όμως που πέρασαν οι εορτασμοί, μήπως είναι κατάλληλη ώρα για να σκεφτούμε κατά πόσον όλοι αυτοί οι εορτασμοί έχουν καμία αξία και, κυρίως, αν ανταποκρίνονται σε κάποιο ουσιαστικό γεγονός; Είναι πραγματικά η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως την ορίζουν τα σύγχρονα ημερολόγια, η αρχή του έτους; Αρχίζει το έτος τον Ιανουάριο, και όντως το έτος που έφυγε ήταν έτος 2014 και τώρα έγινε έτος 2015;
___Αυτά ισχύουν σύμφωνα με το κοινώς αποδεκτό Γρηγοριανό ημερολόγιο, που όμως δεν ήταν σε χρήση πριν από το 1582, ενώ το προηγούμενο (παλαιό) Ιουλιανό ημερολόγιο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου.
___Επιπλέον η Πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε πολλές φορές και σε αρκετές διαφορετικές χρονολογίες, όπως π.χ. 1η Μαρτίου, 25 Μαρτίου, Πάσχα, 1η Σεπτεμβρίου, 25 Δεκεμβρίου κ.λπ. Με όλη αυτή την αλλαγή των ημερομηνιών, ξέρουμε πραγματικά, πότε αρχίζει η νέα χρονιά;
___Σύμφωνα με τη Βίβλο (Γέν. 1:14-18) η λογική είναι πρώτα το σκοτάδι και μετά το φως, όπως και η κάθε ημέρα αρχίζει με τη δύση του ήλιου, ούτε τα μεσάνυχτα ούτε την ανατολή. Έτσι και το νέο έτος αρχίζει το Φθινόπωρο.
___Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, η Πρωτοχρονιά τής 1ης Ιανουαρίου δεν είναι θρησκευτική εορτή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θεωρεί ως πρώτη του έτους την 1η Σεπτεμβρίου (Αρχή της Ινδίκτου). Σε άλλες χώρες όπου οι τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες παραμένουν προσκολλημένες στο Ιουλιανό (παλαιό) ημερολόγιο, (Γεωργία, Ιερουσαλήμ, Ρωσία, Σερβία, Ουκρανία κ.λπ., η Πρωτοχρονιά συμπίπτει με την 14η Ιανουαρίου του Γεωργιανού.
___Με άλλα λόγια καμία αξία δεν είχε ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς, ούτε οι αποφάσεις ούτε οι ευχές.
___Όχι πως είναι κακό να βρίσκεσαι με φίλους και να μοιράζεσαι ωραίες στιγμές ή ευχές, όμως το να ταυτίζεις όλα αυτά με συγκεκριμένες «ΕΙΔΙΚΕΣ» ημερομηνίες, και να μπλέκεις και τον Θεό σε όλα αυτά, αν μη τι άλλο είναι ανούσιο, για να μην πω ανόητο.
=================