6.10.13

Τα μικροπράγματα...


Τα μικροπράγματα...
.
.
Πολλά πράγματα στη ζωή μας είναι πολύ μικρά και γι’ αυτό περνούν απαρατήρητα. Χωρίς να αναφερθούμε στα μικρόβια ή στη δομή της ύλης (με τα μόρια, άτομα, ηλεκτρόνια κ.λπ.), ας θυμηθούμε εδώ μερικά στοιχεία της καθημερινής ζωής, που παρά το μικρό τους μέγεθος, επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας. Να μερικά παραδείγματα: 

  • Τα σημεία στίξης μέσα σε ένα βιβλίο. Όσο σπουδαίο και να είναι το σύγγραμμα που διαβάζουμε, πόσο βοηθητικές είναι οι τελείες και τα κόμματα, αυτά τα σχεδόν ανύπαρκτα σημαδάκια που μας βοηθούν να χωρίσουμε σωστά και να κατανοήσουμε καλύτερα το κείμενο που διαβάζουμε, και όχι σπάνια μας προστατεύουν από παρανοήσεις. (Ποιος δεν θυμάται τον δελφικό χρησμό «ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ ΟΥΚ ΕΝ ΠΟΛΕΜΩ ΘΝΗΞΕΙΣ», που αν γραφτεί χωρίς σημεία στίξης μπορεί να σημαίνει "θα φύγεις, θα επιστρέψεις, δε θα πεθάνεις στον πόλεμο" όμως και επίσης  "θα φύγεις, δε θα επιστρέψεις, θα πεθάνεις στον πόλεμο"...). 
  • Το ινί στο αλέτρι και που οργώνει ένα χωράφι. Καλό το άλογο ή το βόδι της παλιάς εποχής, καλό και το τρακτέρ της σύγχρονης. Όμως χωρίς το ινί, την ξύλινη παλαιότερα και μεταλλική πλέον άκρη που μαχαιρώνει και ανασκάπτει τη γη για να την κάνει κατάλληλη να δεχτεί στους σπόρους, καμία καρποφορία δεν θα ήταν ικανή να θρέψει τα εκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη μας. 
  • Τα μικρά δοντάκια στην άκρη της λεπίδας του πριονιού που κόβει το ξύλο ή το μέταλλο. Μόνο όταν αυτά χάσουν την ακμή τους και δεν μπορούν πλέον να επιτελέσουν το έργο τους, μόνο τότε τα προσέχουμε και φροντίζουμε να τα ακονίσουμε ή να τα αντικαταστήσουμε.  
Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί ατελείωτος, επειδή στην πραγματικότητα είναι ατέλειωτα τα μικροπράγματα που κάνουν τη ζωή μας να υπάρχει, και όμως συνήθως τα προσπερνούμε απαρατήρητα.   
Σήμερα όμως ας σταθούμε για λίγο και ας σκεφτούμε πως και εμείς μέσα σ’ αυτό το τεράστιο σύμπαν, τέτοια μικροπράγματα είμαστε, παρόλες τις γνώσεις και τις ικανότητές μας. Μέρος της ύλης που και σ’ αυτήν επιστρέφουμε στο τέλος της ζωής μας. 
Χωρίς τον Χριστό και το δώρο της αιώνιας ζωής, ο άνθρωπος ως χόρτος ανθίζει και παρέρχεται... 
Μόνο ο Χριστός δίνει ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΞΙΑ στη ζωή μας και στην οντότητά μας, καθώς ανέλαβε και είναι ο μόνος ικανός να μας φέρει πίσω στο ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, δηλαδή στον αρχικό μας σχεδιασμό, που είναι και ο μόνος που δίνει αληθινό νόημα στην ύπαρξή μας.
=
«Διότι τις κατεφρόνησε την ημέραν των μικρών πραγμάτων;»(Ζαχ. 4:10) 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:
neakaipalaia@gmail.com
=
Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από το "ΝΕΑΚΑΙΠΑΛΑΙΑ" σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς συμφωνούμε ή εγκρίνουμε όλες τις δικές τους απόψεις.