24.6.13

Να δεσπότης να μάλαμα...Να δεσπότης να μάλαμα...

Σήμερα γιορτάζει η εν λόγω μονή και ιδού πώς ο Δεσπότης καλεί τον κόσμο για τα σχετικά...Όμως η αλήθεια για την εν λόγω μονή και εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα της Αποστολικής Διακονίας...


...και από την εγκυκλοπαίδεια...    Στα χρόνια που ακολούθησαν το νησί θα γνωρίσει πολλούς κατακτητές και η Μονή θα δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα και καταστροφές.
Το 1734 μ.Χ και ενώ το νησί είναι υπό Ενετική κυριαρχία, χτίζεται ο κεντρικός ναός στη σημερινή του μορφή.
Ο ίδιος αυτός ναός θα καεί ολοκληρωτικά το 1886 για να αρχίσει για μια ακόμη φορά η ανακατασκευή και ανακαίνιση του.
Το τέμπλο κατασκευασμένο το1887 είναι έργο του Ευστράτιου Προσαλέντη ενώ οι εικόνες προστέθηκαν αργότερα, το 1919, και φιλοτεχνήθηκαν από τους αδελφούς Χριστόδουλο και Θωμά Ζωγράφο.
Η εικόνα της Παναγίας που υπάρχει σήμερα είναι αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας, φιλοτεχνημένο από τον Ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη στο Άγιο Όρος το 1887.
(Από το διαδίκτυοhttp://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE_%CE%A6%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9B%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82)
=
Με άλλα λόγια ΙΜΙΤΑΣΙΟΝ η εικόνα...
Και ο Δεσπότης καλεί τον κόσμο να πάει να προσκυνήσει ένα ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ αφού το πρώτο (δηλαδή Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ) δεν κατάφερε να σώσει τον εαυτό του από τη φωτιά και έγινε ΣΤΑΧΤΕΣ...
Αλλά οι στάχτες πώς μπορούν να είναι μέσο που δι' αυτών
"ΕΚ ΤΕ ΣΕΙΣΜΟΥ, ΛΙΜΟΥ, ΛΟΙΜΟΥ, ΑΥΧΜΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΩΝ... ΣΩΖΟΜΕΘΑ";
Μία ΚΑΜΜΕΝΗ και πλέον ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ,
πώς μπορεί να "ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΗΜΑΣ Η ΑΧΡΑΝΤΟΣ";
Μάλλον τον σεβασμιότατο ΣΩΖΕΙ όλο αυτό το παραμύθι, αφού του εξασφαλίζει ΠΕΛΑΤΕΙΑ και ΕΣΟΔΑ... ίσως δε και την συμπάθεια του προσκαλεσμένου στην φετινή πανήγυρη Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, (αν θα πάει τελικά...). 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ

"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας
 ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

neakaipalaia@gmail.com