17.2.13

Αλήθειες που δεν λέγονται συχνά...


Αλήθειες που δεν λέγονται συχνά...

==Ο Μητροπολίτης π. Ζακύνθου Χρυσόστομος στην "Ελευθεροτυπία"
Από ρεπορτάζ της κ. Α. ΤΖΑΒΕΛΛΑ
«Δεν είμαστε σαν τους πολιτικούς. Αποδεικνυόμαστε χειρότεροι από τους πολιτικούς. Και η Εκκλησία δεν είναι μια μικρογραφία της Βουλής. Είναι η μικρο-κακογραφία της».
Σχετικά με την παραίτησή του λέει: «Το είχα πάρει απόφαση τότε ότι θα φύγω. Είχα δει Μητροπολίτες οι οποίοι όχι μόνο απείχαν των καθηκόντων τους για χρόνια –και συνεχίζουν να απέχουν–, αλλά, επιπλέον, δεν μπορούσαν ούτε να ιερουργήσουν. Ζημιούτο έτσι η Εκκλησία».
Είναι ο άλλος –να μην πω το όνομά του– εδώ και 6 χρόνια στο καροτσάκι. Και όταν του λέμε να παραιτηθεί, μας απαντά: "Διοικώ με το μυαλό και όχι με τα πόδια". Εγώ καρεκλοκένταυρος δεν υπήρξα ποτέ».
Θεωρεί ότι το 75ο έτος πρέπει να τεθεί διά νόμου ως όριο στην τέλεση καθηκόντων: «Οι κανόνες μιλάνε για ισοβιότητα, όταν όμως είσαι απομονωμένος, όταν κάποιος είναι φυτό, ποιος ο λόγος να παραμένει; Υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο 590/77 που ορίζει ότι κάθε Μητροπολίτης θα πρέπει να ελέγχεται και αν κρίνεται ακατάλληλος να τον "παραιτούν". Δεν συμβαίνει».
Η λατρεία για την εξουσία και οι παροχές του κράτους είναι, σύμφωνα με τον πρώην Μητροπολίτη Χρυσόστομο Β', οι λόγοι που δεν αποφασίζουν να παραιτηθούν.
«Ο μισθός ενός Μητροπολίτη είναι 2.200 ευρώ. Επιπλέον, το κράτος τού παρέχει σπίτι, αυτοκίνητο και οδηγό. Εγώ έγινα μητροπολίτης στα 37 μου, το 1976.
Πληρώνομαι τώρα 1.470 ευρώ. Αν το σκεφτείς, παίρνω τα διπλάσια χρήματα από έναν οικογενειάρχη των 700 ευρώ. Γι' αυτό αποφάσισα ότι εγώ σταματώ εδώ. Και όταν έχω «τυχερά» –έτσι αποκαλούμε στη γλώσσα μας τους γάμους και τις λοιπές εκδηλώσεις–, ό,τι μου προσφέρουν το καταθέτω σε ένα ταμείο για τους άπορους φοιτητές της Ζακύνθου. Νόμιμα, με τις αποδείξεις».
«Ένας Επίσκοπος καλό θα είναι να μιλάει για τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Σε αυτά θα αναφερθώ στο βιβλίο που ετοιμάζομαι να γράψω».
Στο ερώτημα, πάντως, αν θεωρεί ότι με τα λεγόμενά του ευελπιστεί να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας, απαντά:
«Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».


 __Τα ακούς Φίλε μου με την παρέα σου και τη συνομοταξία σου;

.
__


 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com