10.10.12

Το έμφραγμα…

Το έμφραγμα…
 
==



 «Τούτο λοιπόν λέγω και μαρτύρομαι διά του Κυρίου, να μη περιπατήτε πλέον καθώς και τα λοιπά έθνη περιπατούσιν εν τη ματαιότητι του νοός αυτών, εσκοτισμένοι την διάνοιαν, απηλλοτριωμένοι όντες από της ζωής του Θεού διά την άγνοιαν την ούσαν εν αυτοίς, διά την πώρωσιν της καρδίας αυτών»φεσ. 4:17-18).

__Όπως είναι γνωστό πλέον σε όλους, η χοληστερίνη (ή χοληστερόλη) που κυκλοφορεί στο αίμα μας, όταν συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από το κανονικό, δημιουργεί πλάκες (αθηρωματικές πλάκες) που προσκολλώνται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να περιορίζεται η διάμετρός τους και συνεπώς η κυκλοφορία του αίματος. Κάποιες φορές αυτές οι πλάκες ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι αρτηρίες της καρδιάς (π.χ. στεφανιαίες αρτηρίες), φτάνουν σε σημείο να τις αποφράξουν εντελώς με αποτέλεσμα να προκύπτει το λεγόμενο έμφραγμα με σοβαρότατες συνέπειες, όπως μερική νέκρωση του μυοκαρδίου, μέχρι και θάνατο.
__Σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρήσιμο έχει αποδειχθεί το ονομαζόμενο «μπαλονάκι», που είναι μία μικρή συσκευή η οποία προωθείται μέσα από το αγγείο μέχρι το σημείο όπου υπάρχει η απόφραξη και με ειδικό τρόπο φουσκώνει όπως ένα μικρό μπαλόνι και με τον τρόπο αυτό διευρύνει τον αυλό ώστε το αίμα να μπορεί και πάλι να κυκλοφορεί κανονικά. Όμως αυτό δεν βοηθά πάντα, οπότε και απαιτείται να γίνει εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και τοποθέτηση μοσχεύματος (by pass).

Το χωρίο στην αρχή αυτού του σημειώματος μιλάει για κάτι ανάλογο από τον πνευματικό χώρο, όταν αναφέρεται σε ΠΩΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ… τότε δηλαδή που η πνευματική καρδιά δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί κανονικά εξαιτίας μιας πνευματικής «αρτηριοσκλήρυνσης» που προκαλείται από διάφορα κοσμικά «κατακάθια» που επιτρέπουμε να κυκλοφορούν στον πνευματικό μας άνθρωπο και οφείλονται:
στον σκοτισμό της διάνοιας, όταν αφήνουμε ξένα στοιχεία να εμποδίζουν να δούμε καθαρά,

  • στην ματαιότητα του νου μας, όταν δεν παίρνουμε τα πράγματα με την ανάλογη σοβαρότητα, 

  • στην απαλλοτρίωση (αποξένωση) από τη ζωή του Θεού, όταν απομακρυνόμαστε από τη βιβλική μελέτη και την χριστιανική κοινωνία,

  • στην άγνοια στην οποία παραμένουμε, όταν αδιαφορούμε να ενημερωθούμε για τις υποσχέσεις αλλά και τις απαιτήσεις του Θεού από τη ζωή μας…

__Το δυσάρεστο αποτέλεσμα αυτού του εμφράγματος δεν είναι άλλο από αδυναμία και, εν τέλει, πνευματικό θάνατο του ανθρώπου…

__Δεν είναι διόλου ευχάριστα αυτά τα αποτελέσματα, όμως είναι καταστάσεις που εμείς οι ίδιοι προκαλούμε με την ανευθυνότητα της πνευματικής μας ζωής.
__Και επίσης είναι καταστάσεις που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να αποφύγουμε και να προλάβουμε, αν μάθουμε να περιπατούμε «ακριβώς, μη ως άσοφοι αλλ’ ως σοφοί».
«Προσέχετε λοιπόν πως να περιπατήτε ακριβώς, μη ως άσοφοι, αλλ' ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, διότι αι ημέραι είναι πονηραί. Διά τούτο μη γίνεσθε άφρονες, αλλά νοείτε τι είναι το θέλημα του Κυρίου» (Εφεσ. 5:15-17).

  
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com