16.9.12

Βρήκαν τον ΕΝΟΧΟ...

Βρήκαν τον ΕΝΟΧΟ...
=
Σε αναβρασμό είναι τις τελευταίες μέρες όλοι οι κάτοικοι στον Άγιο Βλάσιο.
Την ηρεμία των κατοίκων ήλθε να διαταράξει ο παπάς του χωριού. Ο πάπα Γιώργης.
Η απόφαση της Μητρόπολης Δημητριάδος να του επιβάλει στέρηση ενός μισθού και τη μη ενασχόλησή του με τα ιερατικά του καθήκοντα στην ομώνυμη εκκλησία για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, έχει κάνει έξαλλους τους κατοίκους, που απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις και με αποκλεισμό ακόμη και του κτηρίου της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα.
Όλα αναμένεται ότι θα κριθούν αύριο Δευτέρα, όπου νωρίς το πρωί είναι προγραμματισμένη συνάντηση των κατοίκων του χωριού με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.
Αν δεν βρεθεί λύση, τότε οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω, όπως έδειξαν και στις αρχές της εβδομάδος που μας πέρασε, όπου εκτάκτως και ύστερα από την πίεση των κατοίκων συγκλήθηκε και το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού και αποφάσισε να καταδικάσει την απόφαση της Μητρόπολης Δημητριάδος, καλώντας παράλληλα τον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο να αποσύρει τις ποινές που έχει επιβάλει σε βάρος του ιερέα.
Για την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου που τάχθηκε με το μέρος των κατοίκων είναι ενημερωμένη και η Δημοτική Αρχή Βόλου, εκπρόσωπος της οποίας (δεν θέλησε να δημοσιευθεί το όνομά του), εξέφρασε την άποψη ότι «καλό θα ήταν τα όργανα της Αυτοδιοίκησης να μην εμπλέκονται στα τεκταινόμενα της Εκκλησίας, η οποία έχει τα αρμόδια όργανα τα οποία επιλαμβάνονται για ανάλογα θέματα, όπως η Ιερά Σύνοδος».
Η ίδια πηγή του Δήμου Βόλου ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι «η ποινή που επιβλήθηκε από το Μητροπολίτη είναι αυστηρή και καλό θα ήταν τα πράγματα να μην φτάσουν στα άκρα». Όλα ξεκίνησαν στα μέσα του καλοκαιριού, όταν ο 82χρονος ιερέας της ομώνυμης εκκλησίας του χωριού, ο παπά - Γιώργης (Γεώργιος Ράιος το πλήρες ονοματεπώνυμό του) πάντρεψε ένα ζευγάρι και λίγο αργότερα βάφτισε και το παιδί του ζευγαριού.
Το γεγονός ότι ο ιερέας δέχθηκε μέσα σε διάστημα λίγων ωρών να τελέσει δύο Μυστήρια θεωρήθηκε από τη Μητρόπολη ότι παραβιάζει τους Κανόνες της Ορθόδοξης Ελλαδικής Εκκλησίας και αποφάσισε να του επιβάλει στέρηση μίας μηνιαίας σύνταξης, καθότι ο παπα - Γιώργης έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια, ωστόσο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά στην εκκλησία.
Λειτουργεί αφιλοκερδώς εδώ και 14 - 15 χρόνια και η Μητρόπολη τού έχει απαγορεύσει να χτυπά ακόμη και την καμπάνα για τον Εσπερινό, ενώ προχθές γιορτή του Σταυρού η εκκλησία έμεινε κλειστή.
Είναι πράγματα αυτά; διερωτάται ο Απ. Πετρόπουλος, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου του Αγίου Βλασίου και ένθερμος υποστηρικτής της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, που ζητούν όπως η Μητρόπολη πάρει πίσω όλες τις κυρώσεις για τον υπερήλικα ιερέα, για την προσφορά του οποίου και τη δράση του στο χωριό έχουν να λένε τα καλύτερα όλοι οι κάτοικοι.
Ήλθε στο χωριό, όπως λένε, πριν από 45 χρόνια. Δεν δημιούργησε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα. Αντίθετα, όπως προσθέτουν, η άδολη αγάπη του προς τους συγχωριανούς του και ειδικότερα προς τα παιδιά ήταν και είναι απαράμιλλη.
Πάντα έχει ένα καλό και παρηγορητικό λόγο για όλους, ενώ ποτέ δεν δέχθηκε τα « τυχερά» που τόσο έχουν προσβάλει την εικόνα της Εκκλησίας, στα… μάτια του χριστεπώνυμου κοινού.
Ήταν, τόσο μεγάλο το αμάρτημα του πάπα - Γιώργη; Εδώ γίνονται τόσα και τόσα» ρωτά ο κ. Πετρόπουλος που επαναλαμβάνει ότι οι κάτοικοι του χωριού είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που πολλοί δεν μπορούν καν να φανταστούν, αν, όπως καταλήγει ο Τοπικός Σύμβουλος Αγίου Βλασίου, αύριο το πρωί στη συνάντηση που θα έχουμε με τον κ. Ιγνάτιο δεν δώσει λύση ό ίδιος ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.
Σημειωτέον πως η μηνιαία αργία του παπα- Γιώργη ισχύει εδώ και δέκα μέρες. Το ίδιο χρονικό διάστημα ωστόσο η εκκλησία του χωριού παραμένει κλειστή.
Μία εκκλησία με την οποία οι κάτοικοι έχουν ιδιαίτερους συναισθηματικούς δεσμούς, καθώς κτίστηκε με προσωπική εργασία που έβαλαν, όπως λένε, οι ίδιοι και οι πατεράδες τους.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ακόμη ότι μετά την απόφαση της Μητρόπολης για τον ιερέα του χωριού όσοι θέλουν να εκκλησιαστούν είναι εξαναγκασμένοι να πηγαίνουν στη Μονή Ταξιαρχών στην Άνω Γατζέα, ενώ σε ερώτηση αν θα επιτρέψουν να γίνει σήμερα η Θεία Λειτουργία αν σταλεί στο χωριό άλλος ιερέας, οι κάτοικοι δηλώνουν τη βούλησή τους να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τελέσει τη Θεία Λειτουργία.

=
__Βρήκαν το "ένοχο" στο πρόσωπο του παπά του χωριού που παρέβη την εντολή του Μητροπολίτη να μην κάνει πρώτα το γάμο και ύστερα τη βάπτιση του εκτός γάμου παιδιού τους.
__Τα αίσχη που συμβαίνουν σε όλους σχεδόν τους γάμους στην ελληνική εκκλησία, όπου οι μισές νύφες πηγαίνουν "γκαστρωμένες" και πολλές άλλες κρατούν από το χέρι τα εκτός γάμου παιδιά τους δεν τα ξέρει ο κ. Ιγνάτιος; 
__Αλλού πρέπει να υπάρχει η αιτία, επειδή, σε διαφορετική περίπτωση εκείνο το ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ των δεσποτάδων μόνο για γέλια (και για κλάματα) μένει... 
__Αρκεί κανείς να δει πόσοι ΔΙΑΣΗΜΟΙ και VIP και "καλλιτέχνες" και πολιτικοί κάνουν τα ίδια και χειρότερα από το ζευγάρι που πάντρεψε ο παπα-Γιώργης... αλλά γι' αυτούς οι εκκλησίες είναι ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΕΣ και ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ, οι δε καλοπληρωμένοι παπάδες και δεσποτάδες ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΗΣΣΑΝ... 
__Όσο για τις κηδείες, ας μην λερώσουμε το στόμα μας Κυριακάτικα...
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com