28.9.12

Σε έκθεση παλαιά χειρόγραφα του Άθω...

Σε έκθεση παλαιά χειρόγραφα του Άθω...
 
==

Ενας ολόκληρος θησαυρός από σπάνια χειρόγραφα, κώδικες, ευαγγέλια, θρησκευτικά βιβλία, ακόμη και τραγωδίες του Αισχύλου αλλά και σπαράγματα του Ομήρου αποκαλύφθηκε σε μια μάζα χαρτοπολτού, που ήταν καλά κρυμμένη για τουλάχιστον 3 αιώνες στη σκεπή της Μονής Βατοπεδίου, ένα σημείο που στο παρελθόν χρησίμευε ως βιβλιοθήκη.
Κάποια από τα κείμενα ήταν σε χαρτί, κάποια άλλα όμως σε περγαμηνή, γεγονός που τους δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία, ενώ βρέθηκε υλικό που χρονολογείται στον 8ο αιώνα.
Ο πολύτιμος θησαυρός που ανακαλύφθηκε στη διάρκεια αναστηλωτικών εργασιών στη Μονή Βατοπεδίου στο Αγιον Ορος, περιελάμβανε επίσης κώδικες από τον 12ο ως τον 18ο αιώνα, σπάνιες εκδόσεις, όπως ένα αντίτυπο της τραγωδίας του Αισχύλου «Πέρσες», που τυπώθηκε το 1557 στο Παρίσι, αλλά και τμήματα του έργου του Ομήρου που τυπώθηκε το 1488 στο Μιλάνο.
Στο φως ο θησαυρός που έκρυβε η στέγη της Μονής Βατοπεδίου

__Ένας ρόλος που πρέπει να αναγνωριστεί στα μοναστήρια είναι η συμμετοχή τους __πολλές φορές ακούσια__ στη διατήρηση αρχαίων χειρογράφων, μεταξύ των οποίων και αντίγραφα της Αγίας Γραφής.

__Υπάρχει βεβαίως ένα ερώτημα:
Αφού οι άνθρωποι αυτοί ήταν τόσο κοντά στις Άγιες Γραφές, πώς και κατέληξαν σε τόσο σκοτάδι, παραβιάζοντας τις ιερές διδαχές και εντολές τους σχεδόν σε κάθε τους βήμα...

__Αυτή δυστυχώς είναι η ποινή για όλους όσοι αν και γνωρίζουν, ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ...

Για τέτοιους ανθρώπους και όσους τους ακολουθούν, ο Κύριος Ιησούς είπε:
Ματθ. 15:8-9  8 Ο λαός ούτος με πλησιάζει με το στόμα αυτών και με τα χείλη με τιμά, η δε καρδία αυτών μακράν απέχει απ' εμού.
9 Εις μάτην δε με σέβονται, διδάσκοντες διδασκαλίας, εντάλματα ανθρώπων.
Και άλλη φορά πάλι:
Ιωάν. 9:39-41  39 Και είπεν ο Ιησούς· Εγώ διά κρίσιν ήλθον εις τον κόσμον τούτον, διά να βλέπωσιν οι μη βλέποντες και να γείνωσι τυφλοί οι βλέποντες.
40 Και ήκουσαν ταύτα όσοι εκ των Φαρισαίων ήσαν μετ' αυτού, και είπον προς αυτόν· Μήπως και ημείς είμεθα τυφλοί;
41 Είπε προς αυτούς ο Ιησούς· Εάν ήσθε τυφλοί, δεν ηθέλετε έχει αμαρτίαν· τώρα όμως λέγετε ότι βλέπομεν· η αμαρτία σας λοιπόν μένει.
 Ας μην γίνουμε σαν και αυτούς.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com