30.9.12

Δεν υπάρχει όριο στην βλασφημία;

Δεν υπάρχει όριο στην βλασφημία;

==
Πολλοί ανώτεροι κληρικοί πλέον ζητούν από τον ΟΗΕ ένα ψήφισμα που θα απαγορεύσει τη δυσφήμηση των θρησκειών. Επίσης στο Πακιστάν, ο μόνος Χριστιανός υπουργός της χώρας, ο Paul Bhatti, υποσχέθηκε να πιέσει τον Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν να περάσει ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που θα καταδικάζει τη "δυσφήμιση και περιφρόνηση κατά των θρησκειών." Ο Bhatti είπε ότι "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να διαταράσσει την αρμονία που υπάρχει" μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Ένας αδελφός του Bhatti, ο Shahbaz, που υπηρετούσε ως υπουργός για τις μειονοτικές θρησκευτικές υποθέσεις πυροβολήθηκε πέρυσι στο Πακιστάν, επειδή είχε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του κατά του νόμου περί βλασφημίας στη χώρα αυτή, και οι Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι της χώρας λένε ότι η διφορούμενη διατύπωση του νόμου αφήνει περιθώρια για καταχρήσεις.
Και οι δύο πρωτοβουλίες είναι κατανοητές υπό το φως της όλο και πιο διαδεδομένης προσπάθειας κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες να θέσουν εκτός νόμου την βλασφημία ή δυσφήμιση της θρησκείας.
Το θέμα απέκτησε επείγοντα χαρακτήρα μετά από την αμερικανική ταινία, "Η αθωότητα των Μουσουλμάνων", που πυροδότησε εξεγέρσεις σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και παγκόσμια συζήτηση για περιορισμό της ελευθερία του λόγου, στο όνομα της προστασίας των θρησκειών από δυσφήμηση και προσβολή.
Μιλώντας σε μια σύνοδο χριστιανών και μουσουλμάνων ηγετών (24-9-12), ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών του Λιβάνου Bechara Rai δήλωσε ότι η ταινία είναι "προσβλητική, όχι μόνο για τους Μουσουλμάνους και τον Προφήτη, αλλά και για τους Χριστιανούς και όλες τις άλλες θρησκείες", και ότι μια απλή καταδίκη της ταινίας δεν θα ήταν αρκετή. Ο Rai και οι Μουσουλμάνοι ηγέτες του Λιβάνου ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας Επιτροπής εμπειρογνωμόνων διεθνούς δικαίου για τη σύνταξη ενός κειμένου για "προστασία των μονοθεϊστικών θρησκειών από ύβρεις και συκοφαντίες, ώστε αυτά τα αδικήματα να αντιμετωπίζουν νομικές διώξεις".
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας –που καλύπτει 57 μουσουλμανικές χώρες– έχει ήδη προωθήσει ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της "δυσφήμησης της θρησκείας", αν και η υποστήριξη έχει υποχωρήσει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (25-9-12), ο Πρόεδρος Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν θα επέτρεπε κυρώσεις κατά της βλασφημίας, και κάλεσε τους Μουσουλμάνους που ενοχλήθηκαν από τις προσβολές στον Μωάμεθ να γίνουν πιο ανεκτικοί. "Το μέλλον δεν πρέπει να ανήκει σε αυτούς που συκοφαντούν τον προφήτη του Ισλάμ", είπε, "αλλά για να είναι αξιόπιστοι εκείνοι που καταδικάζουν τη βλασφημία πρέπει επίσης να καταδικάσουν το μίσος που βλέπουμε σε εικόνες του Ιησού Χριστού που βεβηλώθηκαν, ή σε εκκλησίες που καταστράφηκαν, ή στο Ολοκαύτωμα των Ιουδαίων το οποίο αρνούνται".
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την διαμάχη που ξέσπασε στην Ευρώπη το 2005 με αφορμή σκίτσα του Μωάμεθ, το Βατικανό έχει δείξει ανησυχία για τις μουσουλμανικές ευαισθησίες ως προς το τι περιλαμβάνει συκοφαντία των θρησκευτικών αξιών και συμβόλων. Μια κοινή δήλωση του Ρωμαιοκαθολικού-Μουσουλμανικού διαλόγου στο Βατικανό το 2008, έλεγε ότι οι "ιδρυτές" και τα "ιερά" σύμβολα των θρησκειών "Δεν πρέπει να υπόκεινται σε οποιαδήποτε μορφή διακωμώδησης ή γελοιοποίησης".
 Μια άλλη κοινή δήλωση του Ποντιφικού Συμβουλίου του Βατικανού για το Διαθρησκευτικό Διάλογο και του Πανεπιστημίου Al-Azhar του Καΐρου ήταν ακόμη πιο σαφής: Κάλεσε τα ΜΜΕ "σε όλες τις χώρες, να επαγρυπνούν ώστε η ελευθερία της έκφρασης να μη λαμβάνεται ως πρόσχημα για επιθέσεις κατά της θρησκείας, των πεποιθήσεων, των θρησκευτικών συμβόλων και ό,τι θεωρείται ιερό". Και στα δύο έγγραφα, όμως, η έμφαση ήταν στην αυτοσυγκράτηση, χωρίς αναφορά σε νομοθετική επιβολή μέτρων.
Μετά όμως από τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ο Αιδ. Bryan Lobo, διευθυντής της Θεολογικής στο τμήμα Θρησκειών στο Επισκοπικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο στη Ρώμη, κατανοεί ότι "οι Χριστιανοί ηγέτες, όπως ο Πατριάρχης Bechara Rai και άλλοι δεν μπορούν παρά να υποστηρίξουν τον μουσουλμανικό κόσμο στην έκκλησή του για περιορισμό της θρησκευτικής δυσφήμησης".
"Το μίσος για τις άλλες θρησκείες, που οδηγεί στην δυσφήμηση των θρησκευτικών τους κειμένων, εικόνων και αξιών, είναι εντελώς αντίθετο με την εντολή του Ιησού να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου" είπε ο Ιησουΐτης λόγιος.
Ο Αιδ. Samir Khalil Samir, ένας Αιγύπτιος Ρωμαιοκαθολικός μελετητής από το Λίβανο, δήλωσε ότι η μουσουλμανική οργή "Πέρα από τις υπερβολές, φανερώνει κάτι πραγματικό: Με το πρόσχημα της ελευθερίας, στη Δύση έχουμε την τάση να γελοιοποιούμε τη θρησκεία". Και πρόσθεσε, "Δυστυχώς, οι Χριστιανοί της Δύσης είναι υποχωρητικοί και ανέχονται χωρίς αντιρρήσεις τις προσβολές κατά του Χριστιανισμού".

http://wwrn.org/articles/38176
==


__Η ασυνέπεια για άλλη μία φορά είναι προφανής από το γεγονός ότι ενώ οι Χριστιανοί είναι πρόθυμοι να καταδικάζουν τους Μουσουλμάνους για την «αγανάκτησή» τους, οι ίδιοι είναι έτοιμοι να δείχνουν ένα διαφορετικό πρόσωπο ανάλογα με τις περιστάσεις.
__Τα τελευταία χρόνια, το Βατικανό έχει καταφύγει στα δικαστήρια για να καταπολεμήσει τις εικόνες που θεωρούνται ως "επίθεση" προς τον Πάπα Βενέδικτο XVI, όπως μια διαφήμιση που τον παρουσίαζε να φιλά έναν Μουσουλμάνο ηγέτη ή, πιο πρόσφατα, όταν ένα γερμανικό σατιρικό περιοδικό δημοσίευσε φωτομοντάζ με τα άμφια του Πάπα λερωμένα με ούρα.
__Και βεβαίως στη χώρα μας είναι ακόμη σε εξέλιξη η υπόθεση με τον 27χρονο που δημοσίευσε σάτιρα για τον «Γέροντα Παστίτσιο». Το ίδιο διάστημα γίνονται δίκες για τις γυμνόστηθες φωτογραφίες της Αγγλίδας πριγκίπισσας…
__Πρέπει επιτέλους οι δυτικοί να αποφασίσουν ΠΟΙΟΙ και ΠΟΤΕ αξίζουν σεβασμό, και αυτό να το κάνουν ΣΑΦΕΣ και όχι να το αφήνουν στην κρίση του καθενός «κατά το δοκούν»…

__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com