16.8.12

Ποιος να αλλάξει ποιον και γιατί...
==

Πώς επηρεάζουμε τον πολιτισμό μας για τον Χριστό;
Ο Greg Laurie στο βιβλίο του  "Speak the Language" γράφει μεταξύ άλλων:
Η Βίβλος λέει ότι δεν πρέπει να συμμορφωνόμαστε με αυτόν τον κόσμο. Μας λέει επίσης, «Μη αγαπάτε τον κόσμον μηδέ τα εν τω κόσμω. Εάν τις αγαπά τον κόσμον, η αγάπη του Πατρός δεν είναι εν αυτώ» (1 Ιωάννη 2:15).
Επομένως, πώς θα επηρεάσουμε τον πολιτισμό μας σήμερα; Πώς μπορούμε να τον αλλάξουμε προς το καλύτερο; Ο απόστολος Παύλος ρίχνει κάποιο φως σε αυτό: «Σας έγραψα εν τη επιστολή να μη συναναστρέφησθε με πόρνους, και ουχί διόλου με τους πόρνους του κόσμου τούτου ή με τους πλεονέκτας ή άρπαγας ή ειδωλολάτρας· επειδή τότε πρέπει να εξέλθητε από του κόσμου» (1 Κορινθίους 5:9-10).
Η ιδέα είναι ότι θέλουμε να επηρεάσουμε τον κόσμο εμείς και όχι ο κόσμος να επηρεάσει εμάς. Και ξεκινάμε μιλώντας σε μια γλώσσα που οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν. Ως πιστοί, μπορεί να εκνευριζόμαστε γιατί δεν φαίνεται οι άνθρωποι να μας ακούν. Αλλά ίσως αυτό συμβαίνει γιατί ακουγόμαστε σαν να είμαστε από άλλο πλανήτη.
Αν θέλουμε να εργαστούμε με αυτό τον βιβλικά αναλφάβητο πολιτισμό, πρέπει να αλλάξουμε τους όρους που χρησιμοποιούμε. Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι άλλοι κατανοούν όλα όσα λέμε. Αν πάτε σε μια άλλη χώρα όπου μιλούν μια άλλη γλώσσα, πρέπει να μιλήσετε στους ανθρώπους μέσω διερμηνέα ή πρέπει να μάθετε τη γλώσσα τους.
Το μεγαλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό ήταν ο ίδιος ο Ιησούς. Τον βλέπουμε να ξεκινάει μια συζήτηση με τη Σαμαρείτισσα γυναίκα στο πηγάδι, μια γυναίκα που είχε παντρευτεί και χωρίσει πέντε φορές και τώρα ζούσε με έναν άντρα που δεν ήταν παντρεμένη μαζί του. Ο Ιησούς δεν την καταδικάζει. Αντίθετα, έχτισε μια γέφυρα, ζωντανεύοντας την εσωτερική, πνευματική, δίψα της, και στη συνέχεια της πρόσφερε τη λύση που χρειαζόταν. Αυτός είναι πάντα ο στόχος του ευαγγελισμού: να οικοδομήσουμε γέφυρες και όχι να κάψουμε αυτές που υπάρχουν.




__Δυστυχώς, όμως, εκείνο που βλέπουμε στις μέρες μας είναι χριστιανοί επηρεασμένοι τόσο πολύ από τον κόσμο, ώστε οι άνθρωποι του κόσμου δεν μπορούν να διακρίνουν ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ. Ρωτούν:
__Μα γιατί και σε τι να αλλάξω; Αφού είστε ολόιδιοι μαζί μας, θέλετε όσα θέλουμε, κάνετε όσα κάνουμε, πηγαίνετε όπου πηγαίνουμε, λέτε όσα λέμε και γελάτε με όσα γελάμε...
Σίγουρα ένα άλλο είδος χριστιανισμού είχαν οι Απόστολοι Παύλος και Ιωάννης όταν έγραφαν τις επιστολές τους. Μήπως λοιπόν είναι ώρα να αναλογιστούμε ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, και πριν προσπαθήσουμε ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ τους άλλους, ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ;.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com