10.12.11

Aπέναντι στη φάτνη


Αμβλώσεις και Ψυχική Υγεία -- 


Το διάσημο περιοδικό British Journal of Psychiatry (BJP) δημοσίευσε πρόσφατα έρευνα με τίτλο "Έκτρωση και Ψυχική Υγείας Ποσοτική Σύνθεση και Ανάλυση έρευνας που δημοσιεύτηκε μεταξύ 1995-2009".
__Το έγγραφο είναι το αποκορύφωμα εκτεταμένης εμπειρίας στον τομέα της άμβλωσης και ψυχικής υγείας της Δρ Priscilla Coleman, και διαπιστώνει ότι οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση έχουν 81% αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας και ένα ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάχρηση ουσιών και αυτοκτονικής συμπεριφοράς (230% και 155% αντίστοιχα). Σχεδόν το 10% των κρουσμάτων όλων των προβλημάτων ψυχικής υγείας έδειξε ότι έχουν άμεση σχέση με την άμβλωση.
__Το δείγμα μελέτης της Δρ Coleman περιλαμβάνει 22 μελέτες, 36 μετρήσεις επιπτώσεων στην ψυχική υγεία και 877.181 συμμετέχουσες, από τις οποίες 163.831 είχαν υποστεί έκτρωση. Όντας ομολογουμένως μία από τις μεγαλύτερες διαθέσιμες μελέτες σχετικά με το θέμα, τα ασφαλή συμπεράσματα της αξίζουν σοβαρή προσοχή.
__Εν τούτοις είναι ενδιαφέρον ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα, από θέσεως ισχύος αμφισβητεί την ακαδημαϊκή αντικειμενικότητα της Δρ Coleman, αποκαλώντας την «εκστρατεία ενάντια στις αμβλώσεις» και, υποστηρίζοντας «προφανή συμφέροντα", προσπαθεί να υπονομεύσει την αξία της. Μάλιστα κάποιοι κάλεσαν το περιοδικό BJP να αποσύρει το άρθρο, αντίδραση που μοιάζει με παρόμοια επίθεση που έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Lancet, όταν το 2010 αναφέρθηκε σε εσφαλμένες εκτιμήσεις που έγιναν από τον ΟΗΕ σχετικά με τη μητρική θνησιμότητα.
__Το κυριότερο συμπέρασμα της μελέτης για τη δημόσια υγεία περιλαμβάνει την ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας να ενημερώνουν τις γυναίκες για τις πιθανές επιπτώσεις της έκτρωσης στην ψυχική τους υγεία και τονίζει ότι τα συστήματα υγείας δεν θα πρέπει να στέλνουν τις γυναίκες που σκέπτονται την έκτρωση, να συμβουλεύονται από άτομα που αγνοούν τα ευρήματα της σχέσης μεταξύ αμβλώσεων και ψυχικής υγείας. 
------------------------------------------------------------------------------------
«Το αδιαμόρφωτον του σώματός μου είδον οι οφθαλμοί σου· 
και εν τω βιβλίω σου πάντα ταύτα ήσαν γεγραμμένα, 
ως και αι ημέραι καθ' ας εσχηματίζοντο, και ενώ ουδέν εκ τούτων υπήρχε·» 
( Ψαλ. 139:16 
--------------------------------------------------------------------------------------



Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: BBASOS@gmail.com