6.7.14

Πώς βλέπουμε τους ετερόδοξους ή αλλόθρησκους;

Πώς βλέπουμε τους ετερόδοξους
ή αλλόθρησκους;

.
.
ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ Ή ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ
Από διάφορα βήματα που χρησιμοποιούμε, εκφραζόμαστε ενάντια στη θρησκευτική παγκοσμιοποίηση και τις ενέργειες διαφόρων θρησκευτικών ηγετών που φέρνουν τις διάφορες θρησκείες προς μία ένωση που αλλοιώνει τη βάση της χριστιανικής πίστης.
Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπουμε τους ανθρώπους των διαφορετικών θρησκειών.
Πρώτα απ' όλα τους βλέπουμε δημιουργημένους κατ' εικόνα Θεού, πολύτιμους στα μάτια του Θεού, και ως εκ τούτου είναι πολύτιμοι και στα μάτια τα δικά μας.
Συμπεριφερόμαστε σε όλους με σεβασμό. Ακόμη και αν υπάρχει ένας εχθρός που απειλεί να μας επιτεθεί για λόγους θρησκείας, ο Ιησούς είπε, «Να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να κάνετε καλό σε εκείνους που σας μισούν» (Λουκ. 6:27). (Με αυτό δεν εννοούμε ότι θεωρούμε ως εχθρούς τους ανθρώπους των άλλων θρησκειών, αλλά αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες ολοφάνερες επιθέσεις).
Είναι σαφές ότι έχουμε σεβασμό, αγάπη, καλοσύνη, έλεος, χάρη κ.λπ. προς όλους τους άλλους.
Υπάρχουν ωστόσο πολύ σοβαρές διαφορές μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά θρησκευτικά συστήματα που μας εμποδίζουν να συμφωνήσουμε σε όλα και είναι σαφές ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε σε όλα!
Αλλά πρέπει να διαφωνούμε με χάρη και σεβασμό. Το γεγονός ότι δεν πιστεύουμε τα ίδια πράγματα με τους άλλους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ανταγωνιστική στάση απέναντί τους.
Όμως η κατανόηση και ανοχή που χρειάζεται προς τους άλλους δεν μπορεί να εμποδίζει εμάς στην ανάγκη μας να είμαστε πιστοί στην αλήθεια που πιστεύουμε.
Πιστεύω ότι κάποιος που αρνείται πεισματικά τον Ιησού Χριστό πορεύεται προς την αιώνια απώλεια (Ματθ. 25:46), αλλά και με τούτο δεν μπορώ να σκληρύνω την καρδιά μου, παρά εξακολουθώ να τον αγαπώ αν και με σεβασμό διαφωνώ με το σύστημα των πεποιθήσεων του.
Οφείλω να είμαι πρόθυμος να τον προστατεύσω από ζημιά και κίνδυνο, και αν χρειαστεί να τον βοηθήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δείχνοντας έτσι την αγάπη του Ιησού. Αλλά αυτό δεν μπορεί να με εμποδίζει να λέω την αλήθεια του ευαγγελίου με αγάπη.
Όλα αυτά ταιριάζουν μεταξύ τους και μπορούν να γίνονται μαζί.
=================