18.6.14

Η αληθινή οικονομία τροφίμων αρχίζει στο σπίτι...

Η αληθινή οικονομία τροφίμων 
αρχίζει στο σπίτι...

.
.

Προσέξτε τι έγραψε ο Ian Healey, εκδότης του περιοδικού «Food Marketing & Technology» στο νέο τεύχος του.
«Η παγκόσμια απώλεια τροφίμων υπολογίζεται μεταξύ 20 και 70%, ανάλογα με το είδος του τροφίμου και την περιοχή. Ενώ όμως οι ευθύνες θα μπορούσαν να αποδοθούν σε διάφορες πολιτικές των κυβερνήσεων, η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στους καταναλωτές.
Και είναι τραγικό ότι σε μια εποχή με τόσες ευκολίες στις επικοινωνίες, είναι τόσο δύσκολο οι αρμόδιοι των χωρών να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε όταν υπάρχει κάπου υπερπαραγωγή, τα αγαθά να μην καταλήγουν στις χωματερές, αλλά να πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.
Πρόσφατες μελέτες εντούτοις σημειώνουν πως αν τα σπιτικά και οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν τρόφιμα (εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.), περιόριζαν τη σπατάλη τροφίμων κατά 40% ως το 2020, αυτό θα έφερνε ένα κέρδος 120 ΕΥΡΩ ανά άτομο, αλλά το συνολικό κέρδος θα ήταν 75,5 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ.
Και η μελέτη καταλήγει πως το κέρδος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν τα νοικοκυριά αποκτούσαν σωστές συνήθειες διατροφής καταναλώνοντας μικρότερες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών. Αυτή η οικονομία θα ελευθέρωνε γεωργική έκταση 3 φορές σαν το Βέλγιο και θα βοηθούσε άλλες χώρες να ζουν καλύτερα.
Το περίεργο, όσο κι αν έτσι φαίνεται, είναι πως όσο λιγότερο σπαταλούμε σε τρόφιμα, προστατεύουμε καλύτερα το περιβάλλον και εξοικονομούμε χρήματα. Επίσης θα υπάρχει κέρδος από περιττές συσκευασίες, που επιβαρύνουν την τιμή των προϊόντων αλλά και το περιβάλλον, ενώ περισσότερα τρόφιμα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε υπανάπτυκτες χώρες, όπου χρειάζονται τόσο πολύ.»

Αν είναι αληθινή η παροιμία των παλαιότερων, ότι «Η γυναίκα κρατάει το σπίτι και η γυναίκα το γκρεμίζει», να μία ακόμη περιοχή που οι γυναίκες μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο, περισσότερο παρά με την ανάμιξή τους στους χώρους εργασίας και πολιτικής, επαληθεύοντας ξανά ότι ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ
=================