7.2.14

Πώς γίνεται η κατρακύλα της Εκκλησίας...

Πώς γίνεται η κατρακύλα της Εκκλησίας...
.
.
«Ο Μπαίηκον έλεγε ότι οι κοινωνίες ξεκινούν ακολουθώντας το στρατιωτικό τρόπο ζωής και εξυμνώντας τις Στρατιωτικές αρετές, συνεχίζουν- σε περιόδους ευημερίας- αλλοιώνοντας και αμβλύνοντας το στρατιωτικό πνεύμα με ένα ακατάσχετο κύμα Φιλελευθερισμού και καταλήγουν στην παρακμή -λόγω απώλειας του μέτρου ως προς την έννοια της ελευθερίας- η οποία διέπεται από το πνεύμα του Ηδονισμού.


Όλα αυτά τα στάδια τα περνάει, κατά τη γνώμη μου, και ο χώρος της εκπαίδευσης.

Αρχικά, επικρατεί ένα πνεύμα αυστηρότητας, το οποίο πολλές φορές αναμφισβήτητα φτάνει σε υπερβολές.

Οι υπερβολές αυτές υπερτονίζονται από φιλελεύθερους παιδαγωγούς οι οποίοι υποβαθμίζουν σταδιακά εντελώς τα θετικά της αυστηρότητας και οδηγούν σε ένα φιλελευθερισμό που, ενώ αρχικά, ωφελεί, αργά ή γρήγορα οδηγεί σε πλήρη απώλεια του μέτρου και καταλήγει σε σχολεία και τάξεις άναρχες, με παιδιά αποχαλινωμένα.

Η έλλειψη μέτρου ως προς την έννοια της ελευθερίας καταλήγει σε ένα τελικό στάδιο που είναι ο Ηδονισμός, δηλ. η κυριαρχία του πνεύματος όχι του τι είναι αγαθό και ενάρετο αλλά του τι μας παρέχει συνεχή και αδιάλειπτη αισθησιακή ευχαρίστηση.»

Jordan Tsakmalis

 ========================


Τα ίδια ακριβώς παθαίνουν και οι εκκλησίες.
Στην αρχή βαδίζουν σε ένα στάδιο αγιότητας και ηρωικής εμμονής στις αιώνιες αρχές του Γνήσιου Ευαγγελίου...

Ύστερα μεταστρέφονται σε μία Ωραία Παρέα... όπου όλα κυλούν όμορφα και ικανοποιητικά για τη σάρκα (τι καλά που περνάμε)...

Και στο τέλος καταντούν σε ένα μαυσωλείο όπου αναθυμούνται τις δόξες των προγόνων, καθώς την ίδια ώρα κατρακυλούν όλο και περισσότερο στον κατήφορο της εκκοσμίκευσης και της φθοράς (υποβάθμιση πνευματικών αξιών και εξομοίωση με τον κόσμο σε κάθε λεπτομέρεια).

Βεβαίως εξωτερικά υπάρχει κάποια διαφορά. 

Δεν είμαστε οι χειρότερες οικογένειες, οι χειρότεροι επαγγελματίες, οι χειρότεροι συναλλασσόμενοι, οι χειρότεροι στις συναναστροφές μας...

Αλλά ποιος είπε πως όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο πνίγονται στο βούρκο της ηθικής διαφθοράς;

Και στον κόσμο, και μεταξύ των οπαδών άλλων θρησκειών υπάρχουν ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ... ίσως κάποτε και καλύτεροι από τους «χριστιανούς» της οκάς...

Η ιστορία διδάσκει ότι ο άνθρωπος ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ... έλεγε κάποιος.

Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και με την «εκκλησιαστική ιστορία»...
 =
«Ενθυμήθητι τας αρχαίας ημέρας, συλλογίσθητι τα έτη πολλών γενεών· ερώτησον τον πατέρα σου, και αυτός θέλει σοι αναγγείλει, τους πρεσβυτέρους σου, και αυτοί θέλουσι σοι ειπεί»
( Δευτ. 32:7 )        

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.