14.2.14

Παλαιά Διαθήκη και Ιστορία...

Παλαιά Διαθήκη και Ιστορία...
.

Η Αρχαιολογία Επιβεβαιώνει τουλάχιστον
50 Ανθρώπους από την Αγία Γραφή


 De Agostini Picture Library / A. de Gregorio / The Bridgeman Art Library

Στη διάρκεια της βασιλείας του Σαργών Β΄ (που εικονίζεται εδώ από ένα ανάγλυφο στο ανάκτορό τους στην Khorsabad, οι Ασσύριοι κατέστειλαν το 722 π.Χ. μία ισραηλιτική επανάσταση, άλωσαν την Σαμάρεια και έστειλαν τους Ισραηλίτες στην εξορία. Αρχαία κείμενα σημειώνουν τα βασιλεία του Ισραήλ και του Ιούδα ως σημαντικές δυνάμεις της εποχής. Ο προφήτης Ησαΐας (Ησ. 20:1) καταγράφει την ήττα του Σαργών σε μία επανάσταση που έγινε με αιγυπτιακή υποστήριξη. Τα ασσυριακά αρχεία αναφέρουν την επανάσταση αυτή και επίσης ότι το βασίλειο του Ιούδα είχε συμμετοχή στην ανταρσία.

Ένα άρθρο στο νέο τεύχος του περιοδικού Biblical Archaeology Revew (Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας - Μαρτ.-Απρ. 2014) απαντά στο ερώτημα «Πόσοι άνθρωποι που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη έχουν επιβεβαιωθεί αρχαιολογικά;»
Η εντυπωσιακή απάντηση είναι τουλάχιστον 50! 
Ας ξεκινήσουμε με τους Εβραίους βασιλιάδες. Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Δαβίδ βασίλεψε τον δέκατο αιώνα π.Χ. Μέχρι το 1993, ωστόσο, το προσωπικό όνομα Δαβίδ δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο αρχαιολογικό αρχείο, πόσο μάλλον μια αναφορά σε βασιλιά Δαβίδ. Αυτό οδήγησε ορισμένους μελετητές να αμφιβάλλουν τότε ακόμη και για την ίδια την ύπαρξή του. Σύμφωνα με αυτή την υποψία ο Δαβίδ ήταν ένα σκιώδες, ίσως μυθικό, πρόσωπο ή μια λογοτεχνική δημιουργία των μετέπειτα βιβλικών συγγραφέων. Αλλά το 1993, βρέθηκε η διάσημη πλέον επιγραφή της Tel Dan σε μια ανασκαφή με επικεφαλής τον Αβραάμ Biran. Στην πραγματικότητα, ήταν ο Gila Cook, επόπτης της ομάδας, που παρατήρησε την επιγραφή σε μια πέτρα από βασάλτη που είχε χρησιμοποιηθεί εκ νέου ως στήριγμα στο κάτω μέρος ενός τοίχου. Γραμμένη τον ένατο αιώνα π.Χ. σε αραμαϊκά, ήταν μέρος μιας επινίκιας στήλης που ένας μη Ισραηλίτης βασιλιάς αναφέρει πώς νίκησε τον «βασιλιά του Ισραήλ» και τον «Οίκο του Δαβίδ». Αν αυτό που γράφει ο ξένος βασιλιάς αφορά αληθινό γεγονός ή όχι, είναι σαφές ότι έναν αιώνα, μετά το θάνατο του Δαβίδ, αναφερόταν ως ο ιδρυτής της βασιλικής δυναστείας.Zev Radovan/www.biblelandpictures.com

Ο ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΑΒΙΔ. Αυτή η ανάγλυφη επιγραφή του 9ου π.Χ. αιώνα από την Tel Dan στη βόρεια Γαλιλαία αναφέρει τη νίκη ενός Αραμαίου βασιλιά επί των βασιλείων του Ισραήλ και του Ιούδα. Στις 13 μερικώς διασωζόμενες γραμμές του κειμένου, γραμμένες σε αρχαία εβραϊκή γραφή, γίνεται αναφορά στον “Οίκο του Δαβίδ ” (Beit David) και στον “Βασιλέα του Ισράηλ”.  Η ανακάλυψη της στήλης στα 1993 ήταν η πρώτη φορά που το όνομα του Δαβίδ ανακαλύφθηκε σε επιγραφή έξω από τα γραπτά της Βίβλου.

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.