4.1.14

Αρχαίο ύφασμα με βιβλικό μπλε;
.
.
Η φωτογραφία είναι ευγενής παραχώρηση
της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.Ένα κομμάτι ύφασμα που βρέθηκαν κοντά στη Νεκρά Θάλασσα μπορεί να είναι βαμμένο με το χρώμα tekhelet, που ο Θεός είχε διαλέξει
Robin Ngo • 01/02/2014 
Ένα μικρό κομμάτι ύφασμα από μαλλί  ηλικίας 2.000 ετών βαμμένο λουλακί (indigo) ανακαλύφθηκε κοντά στη Νεκρά Θάλασσα βαμμένο με χρώμα από το κοχύλι Murex σε μια διαδικασία που μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούσαν αρχαίοι βαφείς για την παραγωγή του χρώματος tekhelet, ή βιβλικού μπλε. 

Αυτά ανακοίνωσε η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Δρ Na'ama Sukenik της ΙΑΑ . 
Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της 100ης επετείου από την δημοσίευση της Διδακτορικής διατριβής του Αρχιραβίνου Δρ Isaac Herzog Χαλεβή για το tekhelet. 
Τρία δείγματα του υφάσματος που ανακαλύφθηκαν στη δεκαετία του 1950 σε μια σπηλιά στο Wadi Murba'at κοντά στη Νεκρά Θάλασσα ελέγχθηκαν από τον Δρ Sukenik. Η ανάλυση έδειξε ότι τα δείγματα ήταν βαμμένα με εκκρίσεις από το κοχύλι trunculus Murex. 
Δύο από τα δείγματα ήταν μωβ, ενώ το τρίτο δείγμα ήταν λουλακί (indigo) αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι βαφείς είχαν εκθέσει το τελευταίο ύφασμα στο ηλιακό φως ή θερμότητα για να επιτευχθεί αυτή η απόχρωση του μπλε. Σύμφωνα με την ΙΑΑ, αυτή η χρωστική ουσία μπορεί να γίνει με την ίδια διαδικασία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι βαφείς για την παραγωγή tekhelet. 
------------------------------------------------------
Στην Αγία Γραφή τα κρόσια (tzitzit) στις γωνίες των ενδυμάτων των Εβραίων, έπρεπε να ήταν βαμμένα σε απόχρωση του μπλε που ονομάζεται tekhelet, όπως επέλεξε ο Θεός (Αριθ. 15:38-39). Το ίδιο χρώμα (tekhelet) ήταν επίσης το χρώμα των φορεμάτων των Αρχιερέων  (Έξοδ. 28:31). 
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.biblicalarchaeology.org/daily/biblical-artifacts/artifacts-and-the-bible/ancient-fabric-dyed-biblical-blue/?mqsc=E3713604&utm_source=WhatCountsEmail&utm_medium=BHDDailyNewsletter&utm_campaign=E4B103
=
«Και θέλεις κάμει τον ποδήρη του εφόδ όλον εκ κυανού»
( Έξ. 28:31  )        

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.