9.1.14

Ποιμένες και Ψυχική Ασθένεια...

Ποιμένες και Ψυχική Ασθένεια...
.
.


Τι χρειάζεται να ξέρει κάθε ποιμένας
για την ψυχική ασθένεια

Του Brandon Cox

Μήπως κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό;

Η ψυχή είναι ένα πολύπλοκο πράγμα. Η διάνοιά μας, τα συναισθήματά μας, η θέλησή μας ή οι δυνατότητες λήψης αποφάσεων, όλα μαζί ανήκουν και απαρτίζουν τον ψυχικό μας κόσμο (ψυχή).  Ο Θεός σχεδίασε ένα καταπληκτικό μηχάνημα, που ονομάζεται εγκέφαλος, για να οδηγεί την ψυχή.  Μερικές φορές, όμως, αυτή η μηχανή μας χρειάζεται ρύθμιση.

Ως ποιμένας και σύμβουλος ποιμένων, συχνά ανησυχώ επειδή δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη δύναμη του εγκεφάλου να οδηγήσει την ψυχή εκτός ελέγχου.  Μια πρόσφατη έρευνα από το ίδρυμα Lifeway διαπίστωσε ότι, ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί αισθάνονται άνετα όταν πηγαίνουν στην εκκλησία, ενώ αντιμετωπίζουν ψυχική ασθένεια (68%), η πλειοψηφία των Χριστιανών πιστεύουν, επίσης, ότι η προσευχή και η μεγαλύτερη πίστη είναι ο τρόπος για να βρουν θεραπεία από την ψυχική ασθένεια.

Πιστεύω ότι ο Θεός είναι ο Δημιουργός και Θεραπευτής του σώματος, του νου και του πνεύματος.  Αλλά πιστεύω επίσης ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, Αυτός επιλέγει να εργαστεί μέσω μακροπρόθεσμων λύσεων, όπως η ιατρική ή η φαρμακευτική θεραπεία για να φέρει την ίαση.  Και πιστεύω επίσης ότι ο Σατανάς είναι ζωντανός και πραγματικός, αλλά δεν νιώθω ότι κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια προσευχή που θα δέσει κάποιο ιδιαίτερο «πνεύμα».  


Μερικές φορές αισθάνομαι ότι η πίστη μας συνορεύει με ένα είδος δεισιδαιμονίας, που οδηγεί τους ανθρώπους σε επικίνδυνους δρόμους.  Για παράδειγμα:

<*> Αν νομίζετε ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια απλώς έχουν δαιμόνια που πρέπει να εξορκιστούν...

<*> Αν ενθαρρύνετε καταθλιπτικά άτομα "απλά να δοξάζουν τον Κύριο» και να ξεχάσουν τα προβλήματά τους...

<*> Αν ποτέ παροτρύνατε κάποιον να "πετάξει τα χάπια του» και να σταματήσει να προσπαθεί να θεραπεύσει την αμαρτία του...

...οι πιθανότητες είναι, ότι κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.  Έχουμε την εσφαλμένη ιδέα ότι η φαρμακευτική θεραπεία για την ψυχική ασθένεια είναι κατά κάποιο τρόπο ένα υποκατάστατο ή απομίμηση του αυθεντικού, που πραγματικά είμαστε.  Για να το θέσω αλλιώς, πολλοί Χριστιανοί υποθέτουν ότι αν είσαι σωστός απέναντι στον Θεό, δεν θα χρειαστείς ποτέ φαρμακευτική αγωγή.  Η αλήθεια για πολλούς ανθρώπους είναι ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι ο μηχανισμός που τους επιτρέπει να ξαναβρούν αυτό που πραγματικά είναι, διώχνοντας μακριά κάθε παράλογη σκέψη που θολώνει το μυαλό τους χωρίς αυτήν.

Χθες βράδυ ρώτησα τη μικρή ομάδα που υπηρετώ: Αν είχα σοβαρό πρόβλημα σακχαροδιαβήτη και πετούσα την ινσουλίνη μου και απλά τους ζήτησα να προσευχηθούν για τη θεραπεία μου, δηλώνοντας ότι θα εμπιστευθούν τον Θεό για την πλήρη θεραπεία μου, πώς θα αντιδρούσαν; Ευτυχώς, η απάντησή τους ήταν: "Θα προσευχόμαστν για εσένα, αλλά για να συνεχίσεις να παίρνεις τα φάρμακά σου».  Είναι αυτό έλλειψη πίστης; Όχι, είναι αναγνώριση του γεγονότος ότι ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο τα σώματά μας έχουν εγγενή ελαττώματα, για τα οποία ο Θεός έδωσε την εξουσία σε κάποιους πραγματικά έξυπνους ανθρώπους να αναπτύξουν φαρμακευτικές λύσεις.

Να, λοιπόν, ο λόγος μου ως ποιμένα, για καθέναν που αντιμετωπίζει ψυχική ασθένεια οποιουδήποτε βαθμού, ή σε εκείνους που δεν είναι σίγουροι για το πώς να σκέφτονται για την ψυχική ασθένεια.

<*> Προσευχηθείτε για θεραπεία, αλλά συνεχίστε να παίρνετε το φάρμακό σας.

<*> Προσευχηθείτε για απελευθέρωση, αλλά επισκεφθείτε και έναν ειδικό σύμβουλο.

<*> Ζητήστε από τον Θεό τη θαυματουργική Του επέμβαση, αλλά επιμείνετε στη μακροχρόνια σκληρή διαδικασία που συχνά χρησιμοποιεί Εκείνος για να σας θεραπεύσει.

<*> Σταματήστε να προσφέρετε φορτία ενοχής σε άτομα με διανοητική ασθένεια, εκτός και αν είστε έτοιμοι να κάνετε τους ανθρώπους να αισθάνονται ένοχοι για το γεγονός ότι πάσχουν από καρκίνο.

<*> Μείνετε κοντά σε κάποιον με ψυχική ασθένεια.  Η φιλία σας μπορεί να είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας του όταν αντιμετωπίσει σε μια πραγματικά κακή μέρα.

<*> Να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τους ανθρώπους να νιώθουν καλά διανοητικά, περισσότερο από το να θεραπεύσετε μαγικά κάποιον με σωματικές ασθένειες.

<*> Να αγαπάτε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχική ασθένεια.  Αυτό έκανε ο Ιησούς.  Πέθανε για αυτούς.  Είναι φίλος τους.

<*> Αν ακόμη και εσείς οι ίδιοι αντιμετωπίζετε παράλογες ή επίμονες αυτοκαταστροφικές σκέψεις, μιλήστε με κάποιον.  Ζητήστε βοήθεια σήμερα.

Πιστεύω ότι ως εκκλησία προοδεύουμε.  Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στην κατανόησή μας, αλλά μου φαίνεται πως τώρα είμαστε περισσότερο ανοικτοί να συζητήσουμε για τα ζητήματα της ψυχικής ασθένειας από άλλοτε.  Ας συνεχίσουμε να προοδεύουμε προς την κατεύθυνση να αφήνουμε χώρο μέσα στο λαό του Θεού για ανθρώπους με ψυχική ασθένεια που δικαιούνται να ανήκουν εκεί.  

  
Πολύ σωστές οι θέσεις του αρθρογράφου...
 
Οι ποιμένες / κληρικοί / εκκλησιαστικοί ηγέτες, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΨΥΧΙΚΕΣ - ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ...
Και όμως, εντελώς ανόητα, έχουν την ψευδαίσθηση ότι ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ και ΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΑ... 
=
«Μη φαντάζεσαι σεαυτόν σοφόν·
φοβού τον Κύριον και έκκλινον από κακού»
( Παρ. 3:7 )        

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.