14.12.13

Αμαρτωλοί ή Διεφθαρμένοι;

Αμαρτωλοί ή Διεφθαρμένοι;
.
.

Ο Πάπας Φραγκίσκος σε Λειτουργία στις 10-11-13, είπε ότι σχεδόν είναι καλύτερα να μπορούμε να ονομαστούμε αμαρτωλοί, παρά διεφθαρμένοι. 
Διότι «όποιος αμαρτήσει και μετανοήσει, ζητάει συγχώρεση, νιώθει αδύναμος, νιώθει παιδί του Θεού, ταπεινώνεται και ζητάει τη σωτηρία από τον Ιησού. Ενώ όποιος είναι διεφθαρμένος, σκανδαλίζει, όχι λόγω των αμαρτιών του αλλά επειδή δεν μετανοεί, συνεχίζει να αμαρτάνει και προσποιείται πως είναι χριστιανός. Δηλαδή κάνει διπλή ζωή. Και αυτό κάνει πολύ κακό: στην Εκκλησία, στην κοινωνία, στον ίδιο τον άνθρωπο.
Άδικα λέει κάποιος: "Εγώ είμαι ευεργέτης της Εκκλησίας. Βάζω το χέρι στην τσέπη και δίνω στην Εκκλησία". Εάν με το άλλο χέρι κλέβει το Κράτος, τους φτωχούς, διαπράττει αδικία, και επομένως αξίζει, όπως λέει ο Ιησούς, να του βάλουν στον λαιμό μια μυλόπετρα και να τον ρίξουν στη θάλασσα.
Λέει ο Ιησούς: Αλίμονο σ' εκείνον εξαιτίας του οποίου έρχονται τα σκάνδαλα. Δεν μιλάει για αμαρτία, αλλά για σκάνδαλο, που είναι κάτι άλλο... Όποιος σκανδαλίζει, παραπλανά, και όπου υπάρχει παραπλάνηση, δεν υπάρχει το Πνεύμα του Θεού...
Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στον αμαρτωλό και τον διεφθαρμένο. Όποιος κάνει διπλή ζωή είναι διεφθαρμένος, ενώ όποιος αμαρτήσει και θα ήθελε να μην αμαρτάνει, είναι απλά αδύναμος, και πηγαίνει στον Κύριο να ζητήσει συγχώρεση. Αυτόν ο Θεός τον αγαπάει, τον συνοδεύει, είναι μαζί του.
Όλοι μας εδώ πρέπει να πούμε ότι είμαστε αμαρτωλοί. Όχι όμως διεφθαρμένοι, διότι ο διεφθαρμένος μένει ακίνητος σε μια κατάσταση αυτάρκειας, δεν ξέρει τι είναι η ταπεινοφροσύνη. Ο Ιησούς ονόμαζε αυτούς τους διεφθαρμένους, υποκριτές, τάφους ασπρισμένους, που φαίνονται απ' έξω ωραίοι, αλλά από μέσα είναι γεμάτοι κόκκαλα θανάτου και αποσύνθεσης... Βερνικωμένη αποσύνθεση είναι η ζωή του διεφθαρμένου... Είναι ένας χριστιανός που καυχιέται πως είναι χριστιανός, αλλά δεν ζει ως χριστιανός.
Όλοι γνωρίζομε κάποιον που βρίσκεται σ' αυτή την κατάσταση: χριστιανοί διεφθαρμένοι, ιερείς διεφθαρμένοι... Πόσο κακό κάνουν στην Εκκλησία, διότι δεν ζουν κατά το πνεύμα του Ευαγγελίου, αλλά κατά το πνεύμα της κοσμικότητας.
Ο Χριστός δεν κουράζεται να συγχωρεί, υπό τον όρο όμως να μη θέλομε να κάνομε διπλή ζωή. Αρκεί να πάμε σ' Αυτόν μετανοημένοι: "Συγχώρεσε με Κύριε, είμαι αμαρτωλός"».
Και ο Πάπας κατέληξε:
«Ας ζητήσομε σήμερα τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, που απομακρύνεται από κάθε παραπλάνηση. Ας ζητήσομε τη χάρη να αναγνωρίζομε ότι είμαστε αμαρτωλοί. Είμαστε αμαρτωλοί. Αμαρτωλοί ναι, διεφθαρμένοι όχι!».
___________
Εφημερίδα «ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ» (6-12-2013)
_________________________________
Από την άλλη πλευρά... 
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 80ή θέση ανάμεσα σε 177 χώρες, έχοντας όμως έχει κερδίσει 14 θέσεις από πέρυσι που βρισκόταν στην 94η θέση, στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας σύμφωνα με τη βαθμολογία στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς. 
Συγκρίνοντας την χώρα μας με τη Ισπανία, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια εκτιμά ότι η Ελλάδα, παρά το ότι πλήττεται σκληρά από την οικονομική κρίση, πήρε μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ η Μαδρίτη έχει μείνει πίσω στον τομέα αυτό. 
«Η αντίθεση μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα», σχολίασε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φιν Χάινριχ, ερευνητής της οργάνωσης αυτής, η οποία εδρεύει στο Βερολίνο. 
«Πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες για την Ελλάδα παρά για την Ισπανία», πρόσθεσε. Σε σχέση με πέρυσι η Ισπανία έχασε 10 θέσεις και είναι πλέον 40ή σε σύνολο 177 χωρών.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ     « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 



ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
    
« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ
ΣΤΟ FACEBOOK
        
« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

neakaipalaia@gmail.com
=
Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :

Η αναδημοσίευση ύλης από το "ΝΕΑΚΑΙΠΑΛΑΙΑ" σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς συμφωνούμε ή εγκρίνουμε όλες τις δικές τους απόψεις.