19.11.13

Ποιον ωφελούν τα ψέματα;


Ποιον ωφελούν τα ψέματα;
.
.
Το απόγευμα της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου 2013, στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, μιλούσε ο Αρχιμανδρίτης κ. Φώτιος Γαβριελάτος αναφερόμενος στα προσκυνήματα της Κεφαλληνίας. 
Το κυριότερο μέρος της συνέντευξής του που ακούσαμε, ήταν αφιερωμένο στο προσκύνημα της Παναγίας (θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της "Φιδιώτισσας", «Φιδούσας» η «Λαγκουβάρδας») στο Μαρκόπουλο, και τα φιδάκια που φανερώνονται εκεί τον Αύγουστο, τα οποία η τοπική εκκλησία έχει συνδέσει με την εορτή του Δεκαπενταύγουστου και εκμεταλλεύεται δεόντως. 
Είναι προς τιμήν του υπεύθυνου της ιστοσελίδας της Μητροπόλεως, που αναγνωρίζει επισήμως ότι το εν λόγω φαινόμενο είναι «περισσότερο παντός άλλου φυσικό και ολιγώτερο θρησκευτικό». Διαβάζουμε σχετικώς: 
«Εις το Μαρκόπουλο έχουμε ένα θαυμαστό γεγονός, περισσότερο παντός άλλου φυσικό και ολιγώτερο θρησκευτικό.
Εις μία τακτήν χρονικήν περίοδον από 6-16 Αυγούστου , εμφανίζονται εις τα θεμέλια του παλιού καμπαναριού μικρός αριθμός φιδιών μικρού μεγέθους, συμπαθέστατα, ήμερα και ακίνδυνα, έχοντα εις την κεφαλήν τέσσαρες μικρές κοκκίδες εις σχήμα Σταυρού και λόγω της εορτής της Παναγίας μας ονομάσθησαν ''Φιδάκια της Παναγίας''.
Οι Χριστιανοί προσέρχονται εις τον πανηγυρίζοντα Ιερόν Ναόν διά να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν διά να ιδούν, να αγγίξουν και να φωτογραφηθούν με αυτά.
Έτσι, ο όφις (το φίδι), εμφανίζεται ηττημένος από την νέα Εύα, την Παναγία μας, της οποίας ο καρπός της κοιλίας της, ο Νέος Αδάμ, ο Χριστός, επέφερε θανάσιμο πλήγμα εις αυτόν.
Αυτή είναι η θεολογική ερμηνεία του φυσικοθρηκευτικού φαινομένου και ακολουθεί η λαογραφική ερμηνεία του γεγονότος, βάσει της λαϊκής παραδόσεως.» 
Όμως ο π. Φώτιος αντί να παρουσιάσει την εν λόγω επίσημη «θεολογική ερμηνεία του φυσικοθρηκευτικού φαινομένου», όπως ομολογείται στην ιστοσελίδα της μητροπόλεως, παρουσίασε ως αληθινή την «λαογραφική ερμηνεία του γεγονότος, βάσει της λαϊκής παραδόσεως». 
Έτσι, απέδωσε στα μικρά αυτά φίδια της περιοχής ιδιότητες προφητικές (όπως ότι αν δεν φανερωθούν στον χρόνο τους συμβαίνουν καταστροφές όπως ο πόλεμος του 1940, οι σεισμοί του 1952 και η κατάληψη της Κύπρου το 1974). 
Ερευνώντας στο διαδίκτυο βρήκαμε την παρακάτω σελίδα όπου ο ίδιος κληρικός επαναλαμβάνει τα ίδια.



Όμως Η ΑΛΗΘΕΙΑ, είναι διαφορετική, για την οποία οι αναγνώστες του ΝΕΑΚΑΙΠΑΛΑΙΑ πρέπει να είναι ενήμεροι.
Από την ιστοσελίδα
http://ellinikahoaxes.blogspot.gr/2013/08/blog-post_3044.html
 αντιγράφουμε τα εξής ενδιαφέροντα. 
_________________ΠΡΟΣΟΧΗ_________________
Επειδή δεν είναι εύκολο να μεταφέρουμε εδώ τα βίντεο, σας παραπέμπουμε στην αρχική ιστοσελίδα για να τα δείτε και να τα ακουσε όλα ζωντανά και να σχηματίσετε ιδίαν γνώμη. 
____________________________________________ VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

Όλη αυτή την όμορφη παράδοση, υπάρχουν ορισμένοι που προσπαθούν να τη μεγαλοποιήσουν και να την προβάλουν ως θαύμα λέγοντας ψέματα, για του δικούς τους λόγους

Ψέμα 1ο. Ερπετολόγοι που εξέτασαν τα φιδάκια δεν μπορούν να τα κατατάξουν σε κανένα είδος.ΕΔΩ 05':05''
Αλήθεια: Τα φιδάκια ανήκουν στο είδος Telescopus fallax, ομοταξία Κολουβρίδες, ελληνικό όνομα Αγιόφιδο. Άλλες ονομασίες Γατόφιδο, Σταυρόφιδο, Φιδάκι της Παναγιάς, Ξυλόδρωπις. Διαβάστε ΕΔΩ στη καταπληκτική σελίδα του ερπετολόγου Ηλία Στραχίνη. 


Ψεμα 2ο. Τα φιδάκια εμφανίζονται στο ναό και ανεβαίνουν στην εικόνα της Παναγίας στα καντήλια κτλ.
Αλήθεια: Τα φιδάκια εμφανίζονται στο παλιό γκρεμισμένο καμπαναριό.ΕΔΩ 30':50''&ΕΔΩ 03':20''





Ψέμα 3ο: Τα φιδάκια εμφανίζονται μόνα τους.  
Αλήθεια: Τα φιδάκια τα ψάχνουν να τα βρουν στις 6 Αυγούστου μετά τον εσπερινό γύρω από το παλιό γκρεμισμένο καμπαναριό (δηλαδή χαλάσματα με πέτρες, φυσική κατοικία φιδιών) με φακούς μέσα στη νύχτα, πολλές φορές μέχρι 2-3 το πρωί. Το αγιοφιδο είναι νυκτόβιο και τα μικρά του εκκολάπτονται στα μέσα Αυγούστου. 
 
Ας δούμε σε ένα αρκετά παλιό ντοκιμαντέρ πως βρίσκουν τα φίδια ΕΔΩ 32':20''& 37':15''
 


Ψέμα 3ο. Τα φιδάκι εμφανίζονται στις 6 Αυγούστου.
Αλήθεια: Όπως διαβάσατε παραπάνω, ψάχνουν να τα βρουν στις 6 Αυγούστου μετά τον εσπερινό. Λογικό να εμφανίζονται την ημερομηνία που τα ψάχνουν. 

Ψέμα 4ο: Τα φιδάκια εξαφανίζονται μετά τον 15αυγουστο. 
Αλήθεια: Μετά τον 15αυγουστο τα ελευθερώνουν. 


Ψέμα 5ο: Τα φιδάκια έχουν λευκό σταυρό στο κεφάλι και στη άκρη της γλώσσας.
Αλήθεια: Όσες φωτογραφίες και βίντεο έχω δει, δεν βρήκα ένα να έχει σταυρό στο κεφάλι. Για τη άκρη της γλώσσας δεν ξέρω. Στην αριστερή ή στη δεξιά; Τα φίδια έχουν διχαλωτή γλώσσα.
Βλέπετε εσείς κανένα λευκό σταυρό; Δείτε όλο το βίντεο από τα Αληθινά σενάρια και βρείτε ένα που έχει λευκό σταυρό στο κεφάλι ΕΔΩ
 
Ας δούμε και τι έλεγε ο Μητροπολίτης Κεφαλλονιάς Σπυρίδων για το φαινόμενο. ΕΔΩ21':15'' 
 
 
 

Καλή η παράδοση και τα έθιμα αλλά όταν προσπαθούν να μας τα περάσουν σαν θαύμα, τότε είναι απάτη.
=
«Σεις είσθε εκ πατρός του διαβόλου και τας επιθυμίας του πατρός σας θέλετε να πράττητε. 
Εκείνος ήτο απ' αρχής ανθρωποκτόνος και δεν μένει εν τη αληθεία, 
διότι αλήθεια δεν υπάρχει εν αυτώ· 
όταν λαλή το ψεύδος, εκ των ιδίων λαλεί, 
διότι είναι ψεύστης και ο πατήρ αυτού του ψεύδους
( Ιωάν. 8:44 )  


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:
neakaipalaia@gmail.com
=
Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από το "ΝΕΑΚΑΙΠΑΛΑΙΑ" σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς συμφωνούμε ή εγκρίνουμε όλες τις δικές τους απόψεις.