6.5.13

Ο ΑΣΤΕΓΟΣ ΙΗΣΟΥΣ...



Ο ΑΣΤΕΓΟΣ ΙΗΣΟΥΣ...




__Αν δεν αναγνωρίζετε το άτομο που εικονίζεται στο άγαλμα, κοιτάξτε στα τρυπημένα πόδια και θα καταλάβετε... 
__Με τον τρόπο αυτό ο γλύπτης θέλησε να θυμίσει στους Χριστιανούς του 21ου αιώνα το λόγο του Χριστού :
«Επείνασα, και δεν μοι εδώκατε να φάγω, εδίψησα, και δεν με εποτίσατε, ξένος ήμην, και δεν με εφιλοξενήσατε, γυμνός, και δεν με ενεδύσατε, ασθενής και εν φυλακή, και δεν με επεσκέφθητε» (Ματθ. 25:42-43)
=
____Καναδός γλύπτης Timothy Schmalz προκαλεί με το τελευταίο του έργο που είναι ένα χάλκινο γλυπτό που ονόμασε "Ο άστεγος Ιησούς".  Το άγαλμα απεικονίζει τον Σωτήρα σε φυσικό μέγεθος ξαπλωμένο κάτω από μια κουβέρτα σε ένα παγκάκι. Μόνο τα πόδια είναι ορατά, και οι ανοιχτές πληγές από τα καρφιά, αφήνουν να καταλάβει ο θεατής για ποιον πρόκειται.
«Αν ο Ιησούς έβλεπε στους δρόμους σήμερα», λέει ο Schmalz, «νομίζω ότι ο ίδιος θα ήθελε να παρουσιαστεί ως ένας από τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους. Αυτό είπε στο Ευαγγέλιο".
Πράγματι, όπως σημειώνει ο Schmalz, ο Ιησούς καλεί τους οπαδούς του να ντύσουν το γυμνό, να ταΐσουν τον πεινασμένο και να ντύσουν τον γυμνό. Ενώ για τον εαυτό Του είχε πει: «Ο Υιός του ανθρώπου δεν έχει πουθενά να γείρει το κεφάλι του».
«Απέδωσα καλλιτεχνικά ένα από τα πιο ισχυρά στοιχεία των Ευαγγελίων" πρόσθεσε ο Schmalz. «Είναι ένα οπτικό κήρυγμα".
Γι 'αυτό ο Schmalz είναι απογοητευμένος από την αρνητική υποδοχή στου Άστεγου Ιησού από δύο σημαντικές Ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες που απέρριψαν το άγαλμά. Ενώ όμως οι εφημέριοι των δύο εκκλησιών έδειξαν προθυμία να τοποθετήσουν το άγαλμα στην είσοδο του καθεδρικού ναού, οι ανώτεροι στην Αρχιεπισκοπή του Τορόντο χάλασαν τα σχέδια. «Η απόρριψη τους σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα με τους φτωχούς. Είναι απλά παράλογο το πώς μερικοί άνθρωποι έρχονται σε αυτά τα συμπεράσματα".

Το γλυπτό βρίσκεται τώρα έξω από το Regis College στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ένα σχολείο θεολογίας των Ιησουιτών. Ο Schmalz, σχεδιάζει τώρα να δημιουργήσει αντίγραφα του γλυπτού, που ελπίζει να τοποθετηθούν σε εμφανή σημεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εφόσον βρεθούν χορηγοί για να καλύψουν το κόστος.
"Για έναν Χριστιανό γλύπτη, το έργο του είναι ανάλογο με το κήρυγμα. Αν φιλοξενηθεί σε μια κατάλληλη τοποθεσία, είναι σαν κήρυγμα σε ένα μεγάλο ακροατήριο. Εάν τοποθετηθεί σε μια ασήμαντη γωνία, είναι σαν κήρυγμα σε ένα ντουλάπι".
Το άγαλμα πάνω στο παγκάκι αφήνει χώρο για ακόμη ένα άτομο να καθίσει κοντά στα πόδια του. «Πρόκειται για μια πολύ άβολή θέση", για κάθε ευσυνείδητο πιστό, παραδέχτηκε ο Schmalz.  
__


 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

neakaipalaia@gmail.com