14.5.13

Όταν μιλούν οι πέτρες...Όταν μιλούν οι πέτρες...
Ένα τεράστιο λατομείο συνολικής έκτασης 1.000 τετραγωνικών μέτρων ανακαλύφθηκε στη συνοικία Ramat Shlomo της Ιερουσαλήμ
http://www.antiquities.org.il/article_Item_eng.asp?sec_id=25&subj_id=240&id=1999&module_id=#as
(Μάιος 2013)Φωτογραφία του λατομείου.
Δικαιώματα φωτογραφίας: Skyview Company. Παραχώρηση της Israel Antiquities Authority
Στο πλαίσιο ενός έργου ανασκαφής που η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ) πραγματοποιεί πριν από την κατασκευή της Εθνικής Οδού 21 από την Εταιρεία Moriah.
Εκεί βρέθηκαν εργαλεία όπως αξίνες, σφήνες διαχωρισμού κ.λπ., που χρησιμοποιούσαν οι λατόμοι πριν 2.000 χρόνια, καθώς και ένα παλιό κλειδί.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια των ανασκαφών κ. Irina Zilberbod, της ΙΑΑ, «Το λατομείο δείχνει τα βήματα της εργασίας και τις τρύπες που ήταν αποτέλεσμα της αφαίρεσης των βράχων καθώς και μάζες πετρωμάτων σε διάφορα στάδια της εργασίας, ενώ υπήρχαν και άλλοι που βρέθηκαν σε προκαταρκτικό στάδιο διαμόρφωσης. Μερικές από τις πέτρες που εξορύσσονταν είχαν περισσότερο από 2 μέτρα μήκος. Οι γιγάντιες πέτρες πιθανότατα λαξεύονταν για την κατασκευή μεγαλοπρεπών δημοσίων κτηρίων της πόλης".
Η Zilberbod εξηγεί, «Οι σφήνες χρησιμοποιήθηκαν για να κοπούν κανάλια στον ογκόλιθο στην επιφάνεια των βράχων και οι σφήνες σχήματος βέλους για την αποκόλληση, είναι από συμπαγές μασίφ σίδερο, σχεδιάστηκαν για να αποσπάσουν τη βάση της πέτρας από το βραχώδες χτυπώντας την με σφυρί.
Το κλειδί που βρέθηκε και που πιθανόν χρησιμοποιήθηκε για να ανοίξει μια πόρτα περίπου 2.000 χρόνια πριν, είναι κυρτό και έχει δόντια. Μπορούμε να υποθέσουμε ίσως έχει πέσει από την τσέπη ενός από τους εργάτες".
Η έρευνα έχει δείξει ότι οι βόρειες συνοικίες της σύγχρονης Ιερουσαλήμ βρίσκονται στην «πόλη των λατομείων" της Ιερουσαλήμ από την περίοδο του Δεύτερου Ναού.
Για την επιλογή της θέσης του λατομείου οι ερευνητές εικάζουν ότι η απάντηση βρίσκεται στο ότι ένα είδος βράχου που υπάρχει εκεί εξορύσσεται εύκολα και σκληραίνει αμέσως μετά τη λάξευση.
Επίσης, δεδομένου ότι η βόρεια αυτή περιοχή βρισκόταν τοπογραφικά υψηλότερα από την πόλη της Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο του Δεύτερου Ναού, ήταν ευκολότερο να μεταφέρονται στα εργοτάξια οι τεράστιες πέτρες –ορισμένες από τις οποίες ζυγίζουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες τόνους– από το λόφο κατά μήκος της πλαγιάς. Ένας αρχαίος δρόμος που χρονολογείται επίσης από την περίοδο του Δεύτερου Ναού ανακαλύφθηκε δίπλα στο λατομείο και χρησίμευε πιθανότατα για τη μετακίνηση τους που μάλλον γινόταν με βόδια που τις έσερναν πάνω σε ξύλινους κυλίνδρους (κατρακύλια), αν και υπάρχουν πληροφορίες για χρήση τεράστιων ξύλινων γερανών.

       
Φωτογραφία κάποιων από τα εργαλεία που βρέθηκαν (στο κέντρο είναι το κλειδί).
Δικαιώματα φωτογραφίας: Clara Amit. Παραχώρηση της Israel Antiquities Authority
 
Το κλειδί από κοντά.
Δικαιώματα φωτογραφίας: Clara Amit. Παραχώρηση της Israel Antiquities Authority
=
__Οι πέτρες μιλούν...

__Αυτιά να τις ακούσουν δεν υπάρχουν...

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

neakaipalaia@gmail.com