ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ή τύχη; [δ]
==
«Μεγάλα και θαυμαστά τα έργα σου,
Κύριε Θεέ παντοκράτωρ·
δίκαιαι και αληθιναί αι οδοί σου,
βασιλεύ των αγίων»
Αποκαλυψις 15:3
Ο καθηγητής Μάσιμο Τισταρέλι είναι επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σάσαρι στην Ιταλία, εκδότης και συγγραφέας πολλών επιστημονικών δημοσιεύσεων και σχεδιαστής συστημάτων για ρομπότ.
Ιδού η γνώμη του σχετικά με την εξέλιξη και τη δημιουργία, όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα:«[…] συνειδητοποίησα ότι είχα αποδεχτεί τη θεωρία της εξέλιξης εντελώς αβασάνιστα. Για παράδειγμα, υπέθετα ότι η εξέλιξη υποστηριζόταν ακράδαντα από το αρχείο των απολιθωμάτων. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα, όσο ερευνούσα τη θεωρία της εξέλιξης, τόσο πειθόμουν ότι πρόκειται για παχιά λόγια και όχι για γεγονότα.
Έπειτα, κάθισα και σκέφτηκα τη δουλειά μου με τα ρομπότ. Τίνος τα σχέδια αντέγραφα; Δεν θα μπορούσα ποτέ να σχεδιάσω ένα ρομπότ ικανό να πιάσει μια μπάλα όπως εμείς. Ένα ρομπότ μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να πιάνει μια μπάλα, αλλά μόνο σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε καταστάσεις για τις οποίες δεν έχει προγραμματιστεί.
Η ικανότητά μας για μάθηση είναι απείρως ανώτερη από αυτή που έχει ένα μηχάνημα-αλλά και το πιο απλό μηχάνημα έχει έναν κατασκευαστή! Το γεγονός αυτό ήταν ένα από τα πολλά που με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε έναν Σχεδιαστή. […]
[…] η επιστήμη έχει ενισχύσει την πίστη μου. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πώς αναγνωρίζουμε πρόσωπα. Ένα μωρό μπορεί να το κάνει αυτό μέσα σε λίγες ώρες από τη γέννηση του.
Εσείς και εγώ αναγνωρίζουμε στη στιγμή κάποιον που ξέρουμε, ακόμα και μέσα σε κόσμο. Μπορούμε μάλιστα να καταλάβουμε ακόμα και τη διάθεση του. Εντούτοις, ίσως δεν έχουμε ιδέα για το ότι αυτή η αναγνώριση περιλαμβάνει την επεξεργασία ενός εκπληκτικού όγκου πληροφοριών που διενεργείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Ναι. είμαι πέρα για πέρα πεπεισμένος ότι το οπτικό μας σύστημα είναι ένα πολύτιμο δώρο από τον Ιεχωβά Θεό […]».Περιοδικό «Ξύπνα», Φεβρουάριος 2013.