24.8.12

Περί νηστείας... και άλλα τινά...
 
==
 
Στο περιοδικό «Ο Κόσμος της Ελληνίδος» (Ιουλ.-Αύγ. 2012, σελ. 199) δημοσιεύτηκε άρθρο της κ. Άννας Ψωμά-Ανδριανοπούλου με τίτλο: «Είσαι απ’ αυτές που νηστεύουν;».
__Δεν γνωρίζουμε αν η κ. Ψωμά-Ανδριανοπούλου έχει κάποια ειδικότητα που της επιτρέπει να γράφει και να συμβουλεύει άλλους (αν είναι π.χ. γιατρός, διατροφολόγος, θεολόγος)... Εκείνο που καταλαβαίνουμε όμως είναι ότι ολόκληρο το εν λόγω κείμενο, απάνθισμα θέσεων και απόψεων της συγγραφέως, αν μη τι άλλο δεν μπορεί να σταθεί με σοβαρότητα απέναντι στο ζήτημα της ΝΗΣΤΕΙΑΣ που είναι άκρως θρησκευτικό.
__Για να μην πολυλογούμε, μεταφέρουμε εδώ τα λόγια με τα οποία κλείνει το εν λόγω κείμενο, από τα οποία μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ενδιαφέρεται η συγγραφέας και, προφανώς, ο «ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΟΣ»:

=======================================
«... Θα μπορούσαμε όμως ο καθένας στη δική του οικογένεια να κάνει την προσπάθειά του. Να μάθη πάλι η ελληνική οικογένεια να σέβεται τις ημέρες της νηστείας. Να μάθουν οι νέοι μας –γιατί όχι και τις ημέρες των διακοπών– να νηστεύουν.
Όχι φυσικά ότι δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι που κάνουν αυτόν τον αγώνα.
Ας το εμπνεύσουμε όμως και στα δικά μας τα παιδιά, στους μαθητές μας, στο χώρο που ο καθένας ζει και κινείται. Μόνο το παράδειγμα αρκεί.
Οι μητέρες ας καταβάλουν μια προσπάθεια να προσφέρουν στις οικογένειές τους καλομαγειρεμένα νηστίσιμα φαγητά τις ημέρες της νηστείας.
Μην έχουμε έτοιμη την εναλλακτική λύση. Δεν βοηθάμε τους νέους όταν τους προσφέρουμε το εύκολο και το βολικό.
Ας έχουν κάποια όρια, ας ξεχωρίζουν κάποιες μέρες. Θα τους βοηθήσει πολύ.
Κι ας μη ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Χριστός μάς διαβεβαιώνει ότι «τούτο το έθνος δεν μπορεί να πορευθή παρά μόνο με νηστεία και προσευχή». Ας το προσπαθήσουμε.»
 =======================================

Σύμφωνα με το παραπάνω κείμενο:
  • Το πρώτο ζητούμενο, λοιπόν, είναι ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ...

  • Το δεύτερο ζητούμενο είναι από τις μητέρες ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ...

  • Το τρίτο ζητούμενο είναι ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΩΣΤΕ ΚΑΤ’ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ...

  • Και το πιο αξιοπερίεργο από όλα είναι ότι, κατά την άποψη της κ. Ψωμά-Ανδριανοπούλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι: «ο ίδιος ο Χριστός μάς διαβεβαιώνει ότι «Τούτο το έθνος δεν μπορεί να πορευθή παρά μόνο με νηστεία και προσευχή»....

__Είναι απορίας άξιο πού το βρήκε αυτό το μαργαριτάρι η κ. Ψωμά-Ανδριανοπούλου, διότι, από όσο γνωρίζουμε, ο Χριστός ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. Τουλάχιστον δεν υπάρχει στις Άγιες Γραφές.
__Αντίθετα, όμως, υπάρχει κάτι άλλο που είπε ο Χριστός, που μόνο από λάθος μπορεί να σχετιστεί με την παραπάνω αναφορά. Στο Ευαγγέλιο του Μάρκου διαβάζουμε: «Καὶ εἶπεν αὐτοῖς· τοῦτο τὸ γένος ἐν οὐδενὶ δύναται ἐξελθεῖν εἰ μὴ ἐν προσευχῇ καὶ νηστείᾳ» (Μάρκ. 9:29).
__Αλλά ο όρος «τούτο το γένος» (και όχι έθνος), δεν αναφέρεται στον ελληνικό λαό αλλά σε ειδική κατηγορία ΔΑΙΜΟΝΩΝ που είχαν καταλάβει έναν νεαρό που οδηγήθηκε από τον πατέρα του στους μαθητές του Χριστού αλλά εκείνοι δεν μπόρεσαν να τον ελευθερώσουν, ώσπου ανέλαβε την υπόθεση ο ίδιος ο Κύριος, ο Οποίος στη συνέχεια τους εξήγησε ότι: «Αυτό το δαιμονικό γένος δεν μπορεί κανείς να το βγάλει με τίποτε άλλο παρά μόνο με προσευχή και νηστεία» (όπως αποδίδει το χωρίο η ΝΔΜ).
__Από τα παραπάνω, λοιπόν, βγαίνει το απλό συμπέρασμα ότι η κ. Ψωμά-Ανδριανοπούλου δεν κάνει καθόλου καλή χρήση των λόγων του Χριστού, με αποτέλεσμα και η ίδια και οι αναγνώστριές της να οδηγούνται σε λάθος δρόμους, παρ’ όλο που νομίζουν ότι έτσι ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ...
Και βεβαίως η ίδια μπορεί να μην έχει τα κατάλληλα εφόδια, αλλά οι εκδότες του περιοδικού, που είναι από το χώρο της Αδελφότητος Θεολόγων «Η Ζωή» (Καρίτση 14, Αθήνα), θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικοί σ’ αυτά που δημοσιεύουν.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com