8.7.12

Επιστήμη και Πίστη

Η εικόνα δείχνει πώς περίπου πρέπει να μοιάζει το από καιρό υποτιθέμενο σωματίδιο μποζόνιο του Higgs

__Θα ήμουν ο πρώτος που θα παραδεχθώ ότι δεν είμαι θεωρητικός φυσικός, αλλά ακόμα κι εγώ  μπορώ να εκτιμήσω την αίσθηση της χαράς και της ικανοποίησης που ακολούθησε την ανακοίνωση ότι οι επιστήμονες έχουν βρει τελικά «το σωματίδιο Θεός».
__Μιλώ φυσικά για το περίφημο μποζόνιο του Higgs, αυτό το άπιαστο σωματίδιο που φαίνεται να παρέχει μάζα σε όλα τα άλλα. Προβλεπόμενο στη δεκαετία του 1960, «Το μποζόνιο" (ή κάτι πολύ μικρό όπως αυτό) τελικά βρέθηκε, χάρη στις σταθερές προσπάθειες μιας ομάδας φυσικών που εργάζονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN.
__Θα πρέπει να ήταν μεγάλη ικανοποίηση για τον εορτάζοντα καθηγητή Χιγκς, τώρα σε ηλικία 83 ετών, ο οποίος λέγεται ότι σκούπισε ένα δάκρυ από το μάγουλό του, καθώς επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός σωματιδίου που η ύπαρξή του προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 50 χρόνια. Δύσκολα μπορούσε να ελέγξει την ευχαρίστησή του καθώς οι δημοσιογράφοι μιλούσαν για "ένα εκπληκτικό επίτευγμα που έχει προκαλέσει ένα χείμαρρο υπερθετικού βαθμού».
__Δεν αποτέλεσε έκπληξη, λοιπόν, να ακούσει ότι η επιτυχία του έκανε τον συνάδελφο επιστήμονα Stephen Hawking να προτείνει ότι θα πρέπει να του δοθεί το βραβείο Νόμπελ.
__Έχει υπάρξει αναπόφευκτα πολλή συζήτηση για το τι θα σημάνει αυτό για το μέλλον της φυσικής, αλλά αξίζει να αναρωτηθούμε τι σημαίνει για όσους από εμάς έχουμε στηρίξει την εμπιστοσύνη μας σε ένα Δημιουργό Θεό. Έχει αυτή η τελευταία ανακάλυψη δώσει ένα θανάσιμο πλήγμα στην πίστη; Είναι αυτός ο τρόπος που τελειώνει κάθε πίστη - όχι με μια έκρηξη, αλλά με ένα φευγαλέο σωματίδιο;
__Αντίθετα από αυτό! Στην πραγματικότητα, είναι ευκολότερο να υποθέσιε τον Θεό σήμερα παρά τότε που πιστέψα στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Επειδή αν η αλήθεια είναι γνωστή (και αυτή φαίνεται να κρύβεται από πολλούς σύγχρονούς μας), ζούμε σε ένα σύμπαν που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί με εμάς στο κέντρο της σκέψης. Είναι απίστευτα τελειοποιημένο. Όπως είπε κάποτε ο Fred Hoyle, άθεος ο ίδιος, «Μια ερμηνεία των γεγονότων με την κοινή λογική δείχνει ότι μια υπερ-διάνοια έχει παίξει με τη Φυσική, καθώς και τη χημεία και τη βιολογία και ότι δεν υπάρχουν τυφλές δυνάμεις για τις οποίες αξίζει να μιλάει κανείς στη φύση."
__Ή, όπως κάποιος άλλος παρατήρησε ουσιαστικά, είναι σαν το σύμπαν να περίμενε το δικό μας ερχομό.
__Ευτυχώς τα αινιγματικά και φαινομενικά παράδοξα πορίσματα της κβαντικής φυσικής έχουν δημιουργήσει μια γνήσια αίσθηση ταπεινότητας μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Αυτό ήταν σαφώς εμφανές στην αντίδραση στην ανακοίνωση του CERN. Όπως είπε στο BBC ένας θεωρητικός φυσικός: "Το σταθερό μοντέλο μοιάζει λίγο σαν ένα δωμάτιο. Δεν έχει παράθυρα. Δεν μπορούμε να δούμε τι είδους φυσική βρίσκεται πέρα ​​από το σταθερό μοντέλο, αν και είμαστε αρκετά σίγουροι ότι υπάρχει κάτι εκεί. Αλλά υπάρχει μια πόρτα σε αυτό το δωμάτιο. Αυτή η πόρτα ονομάζεται μποζόνιο του Higgs. Έτσι τώρα πρόκειται να κοιτάξουμε πέρα ​​από το καθιερωμένο μοντέλο".
__Ποιος ξέρει πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η πόρτα; Θα ανακαλύψουμε επιπλέον διαστάσεις; Θα επιβεβαιώσουμε τη θεωρία των χορδών ή θα βρούμε στοιχεία για την ανταγωνιστική θεωρία για όλα όσα είναι γνωστά ως υπερ-συμμετρία; Μόνο ο χρόνος θα το δείξει, και υποθέτω ότι μιλάμε για χρονοδιαγράμματα που μπορεί να υπερβαίνουν κατά πολύ τη διάρκεια της ζωής μας. Αλλά μια τέτοια αίσθηση αγνωστικισμού και ταπεινότητας μάς προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία να συνεργαστούμε με αυτούς που φαίνεται να πιστεύουν ότι "τα ξέρουν όλα», και μπορούν να αποκλείουν τον Θεό από την εικόνα. Όπως γράφει ο Jonathon Langley στην τρέχουσα έκδοση του "Engage", μια σωστή ιστορική προοπτική για την επιστήμη "θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προφύλαξη έναντι στην αλαζονεία, ένα επιχείρημα ενάντια στο να λάβουμε πολύ σοβαρά καθένα που λέει ότι καταλαβαίνει τη σημασία αυτού που κρύβεται πίσω από την ανοησία του υλικού κόσμου, βασισμένος στην υπόθεση ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι αυτό είναι αδύνατο".
__Μακριά από την εξαίρεση του φαινομενικά αδύνατου λοιπόν, η κβαντική φυσική φαίνεται να μας ενθαρρύνει να πιστέψουμε σε αυτό. Όπως το έθεσε κάποιος JS Haldane "Το σύμπαν δεν είναι μόνο πιο αλλόκοτο από ό,τι φανταζόμαστε, είναι πιο αλλόκοτο από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε» (“The universe is not only queerer than we imagine, it is queerer than we can imagine”). Αλλά τότε, ποιος θα μπορούσε να καταλάβει ποτέ το μυαλό του Θεού, με βάση την πολυπλοκότητα του κόσμου που δημιούργησε;

Όταν μιλούν οι ειδικοί εμείς σταματούμε. Απλώς ακούμε και ίσως κατά βάθος χαιρόμαστε που όντως ΜΕΓΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΕΡΓΟΙΣ ΑΥΤΟΥ!
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com