9.7.12

Κανείς δεν πληρώνει...
==
Επιδικάστηκαν πρόστιμα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν μόνο 630 εκατομμύρια.
Το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί [εμείς λέμε ότι μέχρι τώρα ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ] να εισπράξει φορολογικά πρόστιμα που έχουν τελεσιδικήσει στα δικαστήρια και ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 12,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 6,2% του ΑΕΠ.
Το ποσό αυτό αφορά φορολογικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό και τα οποία αμφισβητήθηκαν από τους ελεγχθέντες και κατέληξαν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ωστόσο, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, συνεπεία και της διάλυσής του (μέσω της εθελουσίας και συνταξιοδοτήσεων) από τις πολιτικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της απουσίας ηλεκτρονικών εφαρμογών, έχει καταφέρει να εισπράξει μόλις 630 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 4,77% του συνόλου (από τα 13,2 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί 630 εκατ. ευρώ). Βέβαια, στα 13,2 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται και το πρόστιμο ύψους 4,8 δισ. ευρώ που επιδικάσθηκε στην εταιρεία Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, από την οποία δεν έχει εισπραχθεί ούτε το 10% της προβεβαίωσης κατά την άσκηση της προσφυγής.
Τα ανωτέρω στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για τα επιδικασθέντα ποσά φορολογικών εσόδων και τα εισπραχθέντα μέχρι στιγμής έσοδα από το Δημόσιο.


Σύμφωνα με το Mνημόνιο, έως τον Ιούνιο θα έπρεπε να έχει εκδικαστεί το 50% των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, με προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις το ύψος των οποίων ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Επιπλέον, το 80% των υποθέσεων πρέπει να έχει εκδικαστεί έως το τέλος του 2012 και το 100% έως το τέλος Ιουλίου 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο εξάμηνο του 2012 δικάστηκαν 3.773 υποθέσεις, δηλαδή μόλις το 2,1% των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
ΜΗΝ ΡΩΤΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΤΙΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ ΣΑΣ. ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΕΜΠΡΟΣ ΣΑΣ. ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com