4.6.12

Ένα  μυστικό ευτυχίας...
==
Πολλοί προσπαθούν να αποδώσουν όσα συμβαίνουν στη ζωή τους στην κληρονομικότητα, στα λάθη των γονέων και του περιβάλλοντός τους, σε άλλες περιστάσεις και την «τύχη»... Οι ίδιοι δεν παίζουν σχεδόν κανένα ρόλο.
__Είναι αλήθεια ότι τα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το ύψος, το χρώμα των ματιών και το φύλο μας ελέγχονται από τη γενετική, και επίσης είναι αλήθεια ότι οι ψηλοί και όμορφοι άνθρωποι έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα όταν π.χ. ζητούν εργασία, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντοτε.
Όμως το τι ακριβώς θα γίνουμε και αν τελικά θα γίνουμε το άτομο που αποφασίσαμε να γίνουμε εξαρτάται κυρίως από εμάς. Οι επιλογές, οι ενέργειες και οι ικανότητές μας παίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ποιοι είμαστε στη ζωή. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά;
__Γίνεται πολύς λόγος για την "ευτυχία" αυτές τις μέρες και σχεδόν κάθε εβδομάδα εκδίδεται ένα νέο βιβλίο σχετικά με αυτό το θέμα. Ποιος δεν θέλει να είναι ευτυχισμένος; Αλλά υπάρχει ένα σοβαρό μυστικό γι' αυτό.
__Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. Κάνουν το επάγγελμα που αγαπούν και είναι πολύ καλοί σ’ αυτό. Χτίζουν δυνατές σχέσεις, ειδικά με την οικογένεια και τους αγαπημένους τους. Ενδιαφέρονται για το μέλλον αλλά συνάμα παρακολουθούν την υγεία τους, διαθέτουν χρόνο για διασκέδαση και επενδύουν σε πράγματα που αξίζουν τον κόπο.
__Όταν πρέπει να γίνουμε καλύτεροι σε κάτι –από την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας μέχρι το πώς να μιλάμε με τα παιδιά μας στην εφηβική τους ηλικία, πώς να εξασφαλίσουμε τη συνταξιοδότηση κ.λπ.– συνήθως είμαστε ενεργοί. Βρίσκουμε έναν ειδικό ή διαβάζουμε ένα βιβλίο και μαθαίνουμε πράγματα που χρειάζονται να γνωρίζουμε και να κάνουμε για να έχουμε μια μεγάλη ζωή.
__Πού λοιπόν είναι το μυστήριο; Το μυστήριο είναι ότι τόσο λίγοι άνθρωποι κάνουν ακριβώς αυτά τα πράγματα όσον αφορά την ευτυχία τους και αυτό είναι καταπληκτικό!
__Σε έναν κόσμο όπου η υγεία και ο πλούτος, η ευχάριστη ψυχαγωγία και οι θετικές δραστηριότητες είναι διαθέσιμες τόσο εύκολα, εκατομμύρια άνθρωποι κάθονται μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας ανούσιες κωμωδίες και ταινίες τρόμου!
__Η γενιά μας γνωρίζει περισσότερα για τις σχέσεις, για το σεξ, για τη συνταξιοδότηση και πώς να αγοράσουν ένα ακίνητο, από κάθε άλλη γενιά στην ιστορία. Αλλά η παχυσαρκία και ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, και γενικά η κακή υγεία είναι πανταχού παρούσα. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;
__Αυτό ίσως δεν συμβαίνει με εσάς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εξής νοοτροπία: «Εμείς είμαστε οι καλύτεροι από τους καλύτερους. Γνωρίζουμε, περισσότερα. Είμαστε σοφότεροι από το 99% του υπόλοιπου κόσμου. Διαβάζουμε και σκεφτόμαστε, παίρνουμε μαθήματα, παρακολουθούμε σεμινάρια, και επενδύουμε το χρόνο μας καλύτερα από σχεδόν οποιονδήποτε. Επιπλέον είμαστε και χριστιανοί...». Αλλά τα πράγματα δεν συμβαίνουν έτσι αυτόματα.
__Η αλήθεια είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, αναπόφευκτα θα γίνουμε οι άνθρωποι που αποφασίσαμε και συμβάλλαμε να είμαστε.
Αν κάνουμε συνειδητές και σοβαρές επιλογές, και αν ακολουθούμε αυτές τις επιλογές ενεργά, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν εγγυημένα.
Αλλά, αν αφήσουμε τον εαυτό μας να τον παρασύρει το ρεύμα, θα γίνουμε ό,τι και όπως οι άλλοι άνθρωποι. Στο τέλος της ημέρας δεν θα έχουμε καμία αλλαγή.
__Αλλά δεν πρέπει να ζούμε έτσι! Γι’ αυτό τούτο το καλοκαίρι, κάνετε χρήσιμα πράγματα και βάλετε στόχο να γίνετε οι άνθρωποι που πραγματικά θέλετε. Και μάλιστα φτάστε σ’ αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα όσο γίνεται νωρίτερα.
Χρησιμοποιήστε τις όμορφες ημέρες του καλοκαιριού για να ασκήσετε το σώμα σας, να διαβάσετε περισσότερα και καλύτερα βιβλία, να παίξετε με τα παιδιά ή εγγόνια σας (αν έχετε) και να πάρετε μέρος σε κάποιο πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς. Φάτε καλύτερα. Φυτέψτε μερικά λουλούδια και κάνετε τον κόσμο σας πιο όμορφο. Φροντίστε να περάσετε καλά κοντά σε άλλους!
__Κάντε μια υπόσχεση στον εαυτό σας, ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα είστε περήφανος για το πώς πέρασε το καλοκαίρι σας. Μέχρι το Σεπτέμβριο, βεβαιωθείτε ότι θα γνωρίζετε κάτι περισσότερο, και θα έχετε αποκτήσει περισσότερα από εκείνα που πραγματικά θέλετε από τη ζωή.
__Να είστε πιο τολμηροί, πιο θαρραλέοι και πιο παραγωγικοί. Μάθετε μερικές νέες δεξιότητες και δημιουργείστε ωραίες αναμνήσεις. Κερδίστε κάποια χρήματα και χρησιμοποιείστε τα για καλό σκοπό.
__Υπάρχει ένα μικρό μυστικό με την «ευτυχία».
Σας περιμένει να τη διεκδικήσετε! Διεκδικήστε λοιπόν να γίνεται αυτό που θέλετε να είστε. Κάντε ό,τι μπορείτε για να θυμάστε αυτό το καλοκαίρι ως το καλοκαίρι που η ζωή σας άλλαξε.
Από κάποιες σκέψεις του Philip E. Humbert, PhD.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com