13.4.12



Για να ξέρουμε τι λέμε και τι κάνουμε



ΝΗΣΤΕΙΑ Β΄


Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους

Στο Χριστιανισμό η νηστεία είναι συνδυασμός εγκράτειας και προσευχής, φιλανθρωπίας και πίστεως, ορθοδοξίας και ορθοπραξίας.
Λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος:
«Τιμή γαρ νηστείας ουχί αιτίων αποχή, αλλά αμαρτημάτων αναχώρησις». «Συ δε όταν νηστεύης, δεόξόν μοι την νηστείαν σου εκ των έργων σου. Ποίων έργων, φησίν; Εάν ίδης πένητα, ελέησον.Εάν ίδης εχθρόν, καταλλάγηθι. Εάν ίδης φίλον ευδοκιμούντα, μη βασκάνης... Μη γαρ δη στόμα νηστευέτω μόνον, αλλά και οφθαλμός, και ακοή, και πόδες, και χείρες, και πάντα τα του σώματος ημών μέλη. Νηστευέτωσαν χείρες, αρπαγής και πλεονεξίας καθαρεύουσαι. Νηστευέτωσαν πόδες, δρόμων των επί τα παράνομα θέατρα αφιστάμενοι. Νηστευέτωσαν οφθαλμοί, παιδευόμενοι μηδέποτε ευμόρφοις επιπηδάν, μηδέ αλλότρια περιεργαζόμεθα κάλλη...
Νηστευέτω και ακοή. Νηστεία δε ακοής, μη δέχεσθαι κατηγορίας. Νηστευέτω και στόμα από ρημάτων αισχρών και λοιδορίας. Τι γαρ όφελος, όταν μεν ορνίθων και ιχθύων απεχώμεθα, τους αδελφούς δάκνωμεν και κατεσθίωμεν; Ο κατηγορών αδελφικά κρέας έφαγε, την σάρκα του πλησίον έδακε διά τούτο και ο Παύλος εφόβησεν ειπών «Ει δε αλλήλους δάκνετε και κατεσθίετε, βλέπετε μη υπ’ αλλήλων αναλωθήτε» (Γαλ. 5,15).

Και αλλού πάλι λέει ο Χρυσόστομος: 
«Αν ταύτα κατορθούν βούληται (ο πιστός), την αληθή νηστείαν επεδείξατο, και ην μάλιστα πάντων απαιτεί παρ’ ημών ο Δεσπότης. Επεί ει και ταύτην την αποχήν των βρωμάτων διά τούτο κελεύει γίνεσθαι, ίνα χαλινούντες τα σκιρτήματα της σαρκός, ευήνιον αυτήν εργαζώμεθα προς την των εντολών εκπλήρωσιν»


Ένα άλλο ενδιαφέρον μήνυμα περιέχει ο ύμνος που ψάλλει η Ορθόδοξη Εκκλησία εις τον όρθρο της Δ' Κυριακής των Νηστειών, θέλοντας να δείξει εις τον Χριστιανόν ότι η νηστεία και η μετάνοια οδηγούν εις την λύτρωση της ψυχής από την αμαρτία: 
«Δεύτε εργασώμεθα εν τω μυστικώ αμπελώνι,
καρπούς μετανοίας εν τούτω ποιούμενοι,
ουκ εν βρώμασι και πόμασι κοπιώντες,
αλλ’ εν προσευχαίς και νηστείαις,
τας αρετάς κατορθούντες.
Τούτοις αρεσκόμενος ο Κύριος του έργου
Δηνάριον παρέχει, δι’ ου ψυχάς λυτρούται.
Χρέους αμαρτίας ο μόνος πολυέλαιος»
(Τριώδιον).


=================================================


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com