16.1.12


«ΠΙΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ»[...]
Βασικός ο ρόλος της εμπιστοσύνης στην ανθρώπινη ζωή. Βίος αβίωτος θα γινόταν ο κόσμος μας χωρίς αυτή. Είναι τρομερό και εξουθενωτικό, για την οικογένεια, την κοινωνία, για την ψυχοσωματική ισορροπία, η απουσία της εμπιστοσύνης και η κυριαρχία της ανασφάλειας. Η εμπιστοσύνη είναι δύναμη Κάι παράγει δύναμη. Με αυτή αντιμετωπίζονται και οι πιο δύσκολες καταστάσεις.
Αλλά αν οι άνθρωποι, έστω και αν θέλουν, πολλές φορές δεν είναι σε θέση να μας βοηθήσουν, όμως υπάρχει ο Ένας, ο Πιστός και αδιάψευστος στους αιώνες. «Πιστός ο Θεός» θα διακήρυξη ο απόστολος Παύλος. Είναι αξιόπιστος ο Θεός και τηρεί όλες τις υποσχέσεις Του και γι' αυτό ο καθένας μας πρέπει να βασίζεται χωρίς δισταγμό σ' Αυτόν. Επομένως δεν χωράει η παραμικρή αμφιβολία για ό,τι μας είπε και μας υποσχέθηκε.
Το είπε ο Θεός; Θα γίνει. Μας βεβαίωσε ότι δεν θα μας αφήσει και δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ; Θα το πραγματοποιήσει οπωσδήποτε. Είπε πως και αν ακόμα, το τόσο αφύσικο και διάστροφο, μια μητέρα αρνηθεί και εγκαταλείψει τα παιδιά της, όμως Εκείνος ποτέ δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει. Μας βεβαίωσε, ότι θα είναι μαζί μας για πάντα «έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ. κη' 20). Αυτό σημαίνει και πρέπει να γίνει απόλυτη πεποίθηση μας, πως έτσι θα συμβεί. Η υπόσχεσή Του θα πραγματοποιηθεί. Καμιά αμφιβολία.
Δοκιμαζόμαστε στο καμίνι του πόνου. Αλλεπάλληλες οι θλίψεις μας επισκέπτονται. Σκοτεινιάζει ο ουρανός της ψυχής μας και χάνεται ο ήλιος της αισιοδοξίας μας. Οι δοκιμασίες φαίνονται πιο ισχυρές από την αντοχή μας και αισθανόμαστε τα γόνατα μας να λυγίζουν από την απειλή της ανεργίας, τις ανάγκες των παιδιών, τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Και μαζί με τον πολυδοκιμασμένο βασιλιά Δαβίδ επαναλαμβάνουμε το «στενά μοι πάντοθεν σφόδρα» (Β' Βασιλ. κδ' 14). Η αμφιβολία εισορμά, μαζί και η ολιγοπιστία. Θα τα βγάλουμε πέρα;
Ναι, μας απαντάει ο απόστολος Παύλος. Πώς; «Πιστός ο Θεός, ος ουκ έάσει υμάς πειρασθήναι υπέρ ο δύνασθε, αλλά ποιήσει συν τω πειρασμω και την έκβασιν του δύνασθαι υμάς υπενενκείν» (Α' Κορινθ. ι' 13). Νομίζετε, μας λέει, πως οι δυσκολίες είναι παραπάνω από τις δυνάμεις σας; Όχι. Ισχυρές μπορεί να είναι, αλλά όχι ισχυρότερες από σας. Είναι στα μέτρα σας, σύμφωνα με την αντοχή σας, με τις δυνάμεις που σας προσφέρει ο Θεός.
Επιτρέπει τον πειρασμό. Αφήνει τη δοκιμασία τόσο όσο χρειάζεται για την άσκηση στην αρετή, για τη γυμνασία της ψυχής, για την πνευματική μας ωφέλεια. Και στην κατάλληλη στιγμή θα την σταματήσει. Είναι δυνατόν ένας πατέρας στοργικός να φορτώσει στο παιδί του φορτίο μεγαλύτερο από τις δυνάμεις του; Ασφαλώς όχι. Και αυτό το αδιανόητο θα το κάνει ο Πανάγαθος Πατέρας μας ο Θεός;
Ποιος μας τα βεβαιώνει όλα αυτά; Το αδιάψευστο του Θεού, η πιστότητα Του. Αυτή είναι η πιο μεγάλη εγγύηση. «Πιστός ο Θεός». Με αυτή τη βεβαιότητα έζησαν και μεγαλούργησαν όλες οι άγιες μορφές της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Από τον Αβραάμ, τον Μωυσή και τον Δαβίδ, τους άγιους Αποστόλους και όλους τους άγιους, παλαιούς και σύγχρονους. Εκεί όλοι στήριξαν τη ζωή και το έργο τους. «Επί τω Κυρίω πέποιθα» (Ψαλμός ι' 1) επαναλάμβαναν. Αυτό ήταν το μυστικό τους, η δύναμή τους. Στην πιστότητα του Θεού ακουμπούσαν με απόλυτη εμπιστοσύνη τις δυσκολίες τους, τα προβλήματά τους, τα σχέδιά τους, τα πάντα. Και δεν διαψεύσθηκαν. Σ' αυτή την πιστότητα του Θεού ας στηρίξουμε και μεις τη ζωή μας ολόκληρη, για να είναι γερή και ασάλευτη.
 «ΖΩΗ», 12-1-2012


 --------------------------------------------------------------------------------------------------

 Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com