16.12.11

Μαθήματα από το χθες

Ένας λόγος που δεν ωφελούμαστε από το παρελθόν είναι επειδή δεν στεκόμαστε και δεν σκεπτόμαστε να δούμε και να παραδεχτούμε τα λάθη που κάναμε μέχρι σήμερα. (Στην ουσία δεν το θέλουμε).
__Καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που φανταστήκαμε, δεν οδηγούμαστε εκεί που θέλαμε να φτάσουμε, όμως επειδή γι’ αυτή την κατάσταση συχνά φταίει κάποιο ή κάποια δικά μας λάθη, (στο σχεδιασμό, στην στρατηγική, στις εκτιμήσεις κ.ο.κ.), ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να κάνουμε την αναγκαία ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ, ώστε να μην πληγώσουμε τον αμαρτωλό εγωισμό μας, και κάνοντας το αδιανόητο, συνεχίζουμε σε μια απέλπιδα πορεία που μερικές φορές μπορεί ν’ αποδειχθεί αυτοκαταστροφική.
__Αναρωτιούνται όλοι γιατί οι νέοι φεύγουν από τις εκκλησίες, και οι ιθύνοντες αποδίδουν το γεγονός στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Ούτε στο ελάχιστο δεν σκέφτονται να εξετάσουν μήπως ήταν λάθος η δική τους στάση απέναντι στη νέα γενιά…
__Τα διαζύγια έρχονται το ένα ύστερα από το άλλο, όμως οι πνευματικοί δάσκαλοι αποδίδουν το φαινόμενο στις συνθήκες της κοινωνίας, αλλά διόλου δεν σκέφτονται μήπως οι ΑΡΧΕΣ που δίδαξαν για την οικογένεια έχουν απομακρυνθεί από την αιώνια διδασκαλία της Βίβλου…
__Τα οικονομικά μας έχουν βρεθεί στο χειρότερο δυνατό σημείο, χρωστάμε σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, όμως για όλα φταίνε οι κυβερνήσεις και τα χρηματιστήρια, ενώ ποτέ δεν αναγνωρίζουμε πως άκριτα και άσοφα εκτεθήκαμε σε πλήθος άχρηστες αγορές και περιττά δάνεια…

Στοιχεία από το Παρελθόν -- ΚΡΙΣΗ -- Διορθωτικά βήματα για το Μέλλον

Η κρίση μέσα στην οικογένεια και την εκκλησία δεν είναι κακό αλλά μάλλον θετικό στοιχείο. Είναι σαν τον πυρετό που έρχεται για να μας δείξει πως κάποια λοίμωξη, κάποιο μικρόβιο έχει εγκατασταθεί μέσα μας, και ο οργανισμός μας ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να το νικήσει και να το εκτοπίσει. Τα αντιπυρετικά φάρμακα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Είναι δίκοπο μαχαίρι. Χρειάζονται για να ελαττώσουν τα συμπτώματα, όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να «θάψουν» το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται μόνο με ριζική και ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ στον εισβολέα, στον ξένο παράγοντα που μόλυνε τον οργανισμό μας.
__Όπως, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε μία λοίμωξη βοηθώντας τον οργανισμό να αντεπεξέλθει με βιταμίνες, καλή τροφή και αντιβιοτικά, έτσι και στα προβλήματα της ζωής (πνευματικά και υλικά) πρέπει πρώτα να γίνει η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ και ύστερα να προχωρήσουμε στη ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
__Τα βήματα που απαιτούνται είναι απλά και συγκεκριμένα:
  • Τι θέλουμε να αποφύγουμε;
  • Τι θέλουμε να διατηρήσουμε;
  • Πώς θα τα καταφέρουμε;

__Και τα τρία αυτά είναι βήματα που πρέπει ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. Εμείς πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και εμείς πρέπει να εργαστούμε για την διόρθωσή τους. Αν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια, αυτή θα τη ζητήσουμε από τον Θεό και το Πνεύμα Του, ίσως και από ανθρώπους που μας αγαπούν και μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά, όμως ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΑΣ.
__Εμείς αποκλειστικά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ΠΑΣΧΟΥΜΕ και εμείς πρέπει ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΟΥΜΕ.
__Ακόμη και στα θαύματα που διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη, ήταν ο ασθενής που ζητούσε τη βοήθεια από τον Χριστό και καμία βοήθεια δεν ήρθε ποτέ «αυτομάτως». 
__Και στις λίγες φορές που ο Χριστός ρώτησε κάποιον ασθενή «ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ;» έπρεπε εκείνος να αναγνωρίσει την πάθησή του και να ζητήσει τη θεραπεία του.
Εμπρός λοιπόν.
Ας μιμηθούμε το παράδειγμά τους!

--------------------------------------------------------------------------------------
« Τα οπίσω λησμονών, εις τα έμπροσθεν επεκτεινόμενος,

 τρέχω προς τον σκοπόν διά το βραβείον 
της άνω κλήσεως του Θεού εν Χριστώ Ιησού»
  ( Φιλ. 3:13-14 )
--------------------------------------------------------------------------------------


Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com