29.11.11


Μακριά από τις θρησκείες


* Η θρησκεία δεν μπορεί ν' αλλάξει την καρδιά του ανθρώπου, γιατί ενδιαφέρεται περισσότερο για το περίβλημα, δηλ. για το εξωτερικό του ποτηριού, ενώ το μέσα είναι βρόμικο (Λουκάς 11:39,40). θυμάστε τι είπε ο Ιησούς στον πιο θρήσκο άνθρωπο της εποχής Του, το Νικόδημο: «αν κάποιος δε γεννηθεί ξανά, δεν μπορεί να δει τη βασιλεία του Θεού» (Ιωάννης 3:3).
* Η θρησκεία δίνει προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες, «στο δέκατο για το δυόσμο και το απήγανο και όλα τα λαχανικά», αλλά «δε νοιάζεται για τη δικαιοσύνη και την αγάπη του Θεού...» (Λουκάς 11:42).
Η θρησκεία επιδιώκει να κερδίσει κυρίως την επιδοκιμασία των ανθρώπων, παρά του Θεού. Οι Φαρισαίοι χρησιμοποιούσαν τη θρησκεία για να κερδίσουν πόντους στην υπόληψη τους (Λουκάς 11 A3) και τα έκαναν όλα για τα μάτια των ανθρώπων (Ματθαίος 23:5).
Η θρησκεία δημιουργεί υποκριτές. Κάνει τον άνθρωπο να ενδιαφέρεται για το όμορφο ένδυμα που τον δείχνει πνευματικό, αλλά δεν επηρεάζει τη διαγωγή και το χαρακτήρα του. Η ζωή των θρήσκων δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που κηρύττουν και πρεσβεύουν (Λουκάς 11 :44). 0 θρήσκος διακηρύττει, «αγαπώ την ανθρωπότητα, αλλά δεν μπορώ να αντέξω τους ανθρώπους της.
Η θρησκεία κάνει μια ζωή σκληρή, σκληρότερη. Επειδή η θρησκεία δεν μπορεί ν' αλλάξει την καρδιά, προσπαθεί να ελέγχει τους ανθρώπους με δυσβάσταχτους νόμους. «Αλίμονο και σε σας τους νομικούς, γιατί φορτώνετε στους ανθρώπους φορτία δυσβάσταχτα, ενώ εσείς οι ίδιοι ούτε με το ένα δάχτυλο σας δεν τ' ακουμπάτε!»    (Λουκάς 11:46).
Η θρησκεία μπορεί να μας κάνει επικίνδυνους, όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους άλλους. «Αλίμονο σε σας τους νομικούς, γιατί κατακρατήσατε το κλειδί της γνώσης. Εσείς οι ίδιοι δεν μπήκατε, μα κι αυτούς που έμπαιναν τους εμποδίσατε!»    (Λουκάς 11:52).
Ακόμη, οι θρήσκοι, με διαφόρους τρόπους και μεθόδους, προσπαθούν να προσελκύσουν οπαδούς στις τάξεις τους, τους οποίους στη συνέχεια τους κάνουν χειρότερους από τον εαυτό τους. «Αλίμονο σ' εσάς δάσκαλοι του Νόμου και Φαρισαίοι υποκριτές! Που περιτρέχετε τη θάλασσα και τη στεριά για να κάνετε έναν προσήλυτο κι όταν γίνει, τον κάνετε γιο της γέεννας δυο φορές χειρότερο από σας!» (Ματθ. 23:15). Πόσα ακόμη θα μπορούσαμε ν' αναφέρουμε σε σχέση με την αδυναμία της θρησκείας να οδηγήσει τον άνθρωπο στη σωτηρία του Χριστού. 
ΠΗΓΗ: Γ. Κανταρτζής, Περιοδικό «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ» (Νοέμβριος 2011)

--------------------------------------------------------------------------------------
«Αλλ' ουαί εις εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί...» 
(Ματθ. 23:13 )
--------------------------------------------------------------------------------------

Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: BBASOS@gmail.com