Παιχνίδι με τη φωτιά;
Την παρακάτω ιστορία την περιγράφει ο Δανός φιλόσοφος και θεολόγος Κίρκεγκάρντ:
__Σε ένα τσίρκο έξω από μια μικρή πόλη στη Δανία εκδηλώθηκε πυρκαγιά που άρχισε να επεκτείνεται επικίνδυνα. Ο υπεύθυνος έστειλε έναν κλόουν, ντυμένο όπως ήταν με την παράξενη στολή του, να πάει στο γειτονικό χωριό για να ζητήσει βοήθεια. Η φωτιά απειλούσε να απλωθεί στις καλαμιές σε γύρω χωράφια και να φτάσει στο ίδιο το χωριό.
__Ο κλόουν έφτασε γρήγορα και άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Παρακαλεί, φωνάζει, ικετεύει απεγνωσμένα. Αλλά ενώ θα περίμενε κανείς να τρέξουν όλοι, οι χωρικοί αντέδρασαν διαφορετικά. Αντί να προσέξουν στο μήνυμά του, άρχισαν να τον περιεργάζονται, να γελούν και να τον χειροκροτούν... για το έξυπνο κόλπο που μηχανεύτηκε προκειμένου να τους τραβήξει στο τσίρκο!__Μάταια εκείνος προσπαθεί να τους πείσει, ότι δεν είναι τέχνασμα αλλά πραγματικότητα τρομερή που θα την πληρώσουν ακριβά αν δεν πιστέψουν στα λόγια του, αλλά εκείνοι συνέχισαν να γελούν και να τον χειροκροτούν.
__Η φωτιά όμως δεν άργησε να φτάσει με τη βοήθεια του ανέμου, έκαψε το τσίρκο αλλά και μέρος από το χωριό, αφού όταν είδαν πια τις φλόγες γύρω τους ήταν πολύ αργά και το τίμημα που τους κόστισε πολύ ακριβό.
Γιατί όμως δεν πίστεψαν τον αγγελιαφόρο; Επειδή τον έβλεπαν ντυμένο με τα αστεία ρούχα του και γνωρίζοντας ότι όλη του η ζωή ήταν μία αστεία υπόθεση που δεν άξιζε να την παίρνει κανείς σοβαρά. Τα ρούχα του αστεία, τα «νούμερά» που έπαιζε αστεία, έτσι κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά, παρόλο που εκείνη τη στιγμή μετέφερε το πιο σοβαρό μήνυμα.
__Ο κλόουν αυτός ήταν εκπρόσωπος ενός μηνύματος, μιας μεγάλης ιδέας που δεν παίρνεται στα σοβαρά. Ο χαρακτηριστικός τύπος και πολλών σύγχρονων Χριστιανών που με την ανακόλουθη συμπεριφορά τους, με την φαρισαϊκή νοοτροπία, με την προκλητική ασυνέπεια στη ζωή τους, γίνονται εμπόδιο στην αναζήτηση της πίστεως από τον σημερινό άνθρωπο και φράσσουν το δρόμο επιστροφής στον Χριστό.
__Πόσοι Χριστιανοί με την αντιφατική ή την άτακτη ζωή τους, δίνουν και σήμερα την εντύπωση και σε καλοπροαίρετους ακόμα ανθρώπους, ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι υπόθεση σοβαρή. Γιατί; (Ματθ. 23/κγ/23-25).
__Ό,τι, δηλαδή διακηρύττουν με τα λόγια, το διαψεύδουν –μάλλον και το διακωμωδούν— με τη ζωή τους. Γι’ αυτό και η επίδρασή τους είναι αρνητική.
ΠΗΓΗ: «Ζωή» 3-11-2011
_____________________________________
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"
Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε.
Διεύθυνση: BBASOS@gmail.com