9.11.11

Αιρέσεις και παραθρησκεία
__Στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας άρχισε προ ημερών (31/10/11) τις εργασίες της η «ΚΓ΄  Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Ορθοδοξία και Πεντηκοστιανισμός».

__Στο μήνυμά του προς την Συνδιάσκεψη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής ενδιαφέροντα:
«Η θεματολογία της παρούσης Συνδιασκέψεως εστιάζεται εις την αξιολόγησιν, εξ επόψεως Ορθοδόξου, της λεγομένης Πεντηκοστιανής κινήσεως. 

Πρόκειται, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, περί της πλέον διαδεδομένης αιρετικής κινήσεως εις ολόκληρον τον κόσμον, η οποία προήλθεν ως προσπάθεια ανακαινίσεως εντός του προτεσταντικού χώρου, επί εδάφους το οποίον είχεν προετοιμασθή ήδη εντός του Μεθοδισμού, αλλά και από προτεσταντικά αφυπνιστικά κινήματα του 19ου αιώνος τα οποία είχαν  προηγηθή.

Πρέπει να υπογραμμισθή ότι η Πεντηκοστιανή κίνησις αποτελεί ίσως την κατ' εξοχήν αιρετικήν εκείνην κίνησιν, όπου η ανυπαρξία εκκλησιαστικών, θεολογικών κριτηρίων είχεν ως αποτέλεσμα, νόθαι πνευματικαί εμπειρίαι, να θεωρηθούν ως χαρισματικαί καταστάσεις και ως δήθεν επανάληψις του γεγονότος της Πεντηκοστής εις τα μέλη της.
Αναμφιβόλως, είναι πολλαί αι δυνατότητες προσεγγίσεως και αξιολογήσεως του φαινομένου της Πεντηκοστιανής κινήσεως, εξ επόψεως Ορθοδόξου, και η χάραξις εκ μέρους ημών των κατευθυντηρίων ποιμαντικών αρχών. 
Κατά την αξιολόγησιν και της εν λόγω αιρετικής κινήσεως, δεν πρέπει να παραλείπωμεν να τονίζωμεν το θεμελιώδες δια την Ορθόδοξον Πίστιν μας, το οποίον η Ορθόδοξος Εκκλησία μας διαχρονικώς υπογραμμίζει έναντι κάθε αιρετικής πλάνης:  ότι, δηλαδή, η Πεντηκοστή είναι ένα διαρκές βιούμενο γεγονός εντός του εκκλησιαστικού σώματος.
Κάθε διδαχή «ποικίλη και ξένη» (Εβρ. ιγ  9), η οποία χωρίζει η αυτονομεί το Πρόσωπον του Χριστού από το Μυστήριον της Εκκλησίας, ασχέτως με το πως αυτοπροσδιορίζεται αύτη, κατά την διδασκαλίαν των θεοφόρων Πατέρων της Εκκλησίας μας, είναι πλάνη, η οποία ουδεμίαν σχέσιν έχει με την αλήθειαν».
Περιέργως και ανακολούθως μηνύματα απηύθυναν ο αντιπεριφεριάρχης Στερεάς Ελλάδος  κ. Θωμάς Στάικος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και η Βουλευτής κ. Τόνια Αντωνίου. Επίσης παρέστησαν ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος, καθώς και στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές.
ΠΗΓΗ: AMEN.GR