22.6.10


==============================


«Τυφλή Πίστη»;

Έχω έναν φίλο που υποστηρίζει ότι η πίστη στον Θεό πρέπει να είναι «τυφλή», επειδή δεν μπορείς να δεις με τα μάτια σου τον Θεό. Ωστόσο αν και δεν μπορώ «να δω» τον αέρα, ξέρω ότι υπάρχει.

Ο όρος «τυφλή πίστη» μπορεί να είναι οξύμωρος (δύο λέξεις που είναι αμοιβαία αντιφατικές). Χρησιμοποιείται συχνά για να δοθεί έμφαση, για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι η πίστη είναι βασισμένη σε στοιχεία, «δεν βγαίνει από τον ουρανό». Σύμφωνα με τη Βίβλο «πίστη είναι η υπόσταση εκείνων που ελπίζουμε, η βεβαιότητα των πραγμάτων που δε βλέπουμε» (Προς Εβραίους 11:1). Εδώ η φράση «που δε βλέπουμε», οδηγεί μερικές φορές στη χρήση της λέξης «τυφλή». Αλλά η έμφαση στον όρο «τυφλή πίστη» είναι στην πίστη που δεν έχει καμία στήριξη, καμία λογική, καμία βάση στην πραγματικότητα ή την ιστορία.

Αλλά η βιβλική πίστη δεν είναι τυφλή!

Ο Παύλος λέει ότι «η πίστη προέρχεται από την ακοή και η ακοή μέσω του λόγου του Χριστού» (του Ευαγγελίου) (Προς Ρωμαίους 10:17). Επίσης η Βίβλος λέει ότι πίστη είναι δώρο. Δεν δημιουργούμε την πίστη μας. Δεν είναι κάτι που αποκτούμε με τις ευχές μας. Δεν αποφασίζουμε ότι από αύριο θα έχουμε πίστη όταν σήμερα δεν έχουμε καθόλου.

Οι απόστολοι ζήτησαν από τον Ιησού «να αυξήσει» την πίστη τους (Κατά Λουκά 17:5). Είχαν την ιδέα, όπως όλοι οι άνθρωποι πάντα, ότι η πίστη είναι σαν ένα προϊόν - ότι μπορούμε να πάμε σε ένα θεϊκό μπακάλικο ή βενζινάδικο και να πάρουμε περισσότερη.

Αλλά η πίστη δεν μετριέται με την ποσότητα, και βεβαίως δεν κρινόμαστε από τον Θεό ούτε ανταμειβόμαστε (ή το αντίθετο) επειδή έχουμε αρκετή ή λίγη πίστη.

Υπό μια έννοια μπορούμε να πούμε ότι η πίστη μας «αυξάνεται» καθώς εμείς αυξανόμαστε στον Χριστό, επειδή όσο περισσότερο είμαστε εμείς με τον Χριστό, και όσο περισσότερο περπατάμε με τον Θεό, τόσο περισσότερο πιστοί θα είμαστε μέσα μας και στη ζωή μας επειδή στο τέλος, η πίστη είναι δώρο από τον Θεό.

PTM E-UPDATE -- JUNE 21, 2010




.